Duitsland: Natuurrampen veroorzaakten in de afgelopen 50 jaar ruim 230 miljard euro aan schade

De afgelopen vijftig jaar heeft de Duitse verzekeringssector aanzienlijk meer dan 200 miljard euro bijgedragen aan het herstel van schade veroorzaakt door natuurrampen. “In totaal bedroegen de claimkosten van property- en motorvoertuigverzekeraars van 1973 tot 2022 precies 233 miljard euro”, zegt Jörg Asmussen, algemeen directeur van de Algemene Vereniging van de Duitse Verzekeringsbranche (GDV).

Ter vergelijking: dit komt overeen met ongeveer de helft van de federale begroting voor 2023. Het bedrag werd geëxtrapoleerd naar de inventarissen en prijzen voor 2022. “Dit cijfer laat heel duidelijk zien dat de klimaatverandering, met de toename van het aantal extreme weersomstandigheden, niet alleen een ecologische catastrofe is, maar ook een economische ramp”, aldus Asmussen.

Het nieuwe natuurrampenrapport van de GDV, gaat ook in op de gevolgen van klimaatverandering, vooral voor de stedelijke samenleving. Ook is er een gesprek met klimaatonderzoeker Fred Hattermann en klimaatsocioloog Ilona Otto over omslagpunten, evenals het beproefde statistiekgedeelte met alle feiten over het onderwerp natuurschade. Nieuw dit jaar: voor het eerst zijn alle gegevens over schade veroorzaakt door stormen, hagel, bliksem en andere natuurlijke gevaren opgenomen in het nieuwe gedigitaliseerde statistiekenaanbod van de vereniging. Interactieve statistieken zijn te vinden op www.gdv.de/statistics. Deze kunnen flexibel voor verschillende doeleinden worden verwerkt – of het nu voor sociale media is of voor print-geoptimaliseerd als vectorafbeeldingen.

Naturgefahrenreport 2023

Datenservice zum Naturgefahrenreport 2023