Duitse verzekeraars pleiten voor betere blussystemen in plaats van verbod op vervoer van e-auto’s aan boord


Branden van lithium-ionbatterijen, die onder meer in elektrische auto’s worden geïnstalleerd, kunnen niet doeltreffend worden bestreden met de blussystemen die gewoonlijk op schepen worden gebruikt. Verzekeraars eisen een betere brandbeveiliging van reders, schrijft het Duitse Verbond van Verzekeraar GDV op haar website. .

Nadat een eerste rederij niet langer elektrische auto’s op haar schepen wil vervoeren, vragen Duitse verzekeraars dat brandbestrijdingssystemen op schepen worden afgestemd op de gevaren van brandende accu’s. “Elektrische auto’s verbranden niet vaker dan auto’s met verbranding, maar ze verbranden anders”, zegt Jörg Asmussen, president-directeur van het GDV. “In plaats van bestuurders van e-auto’s te straffen voor hun investering in duurzaamheid, zouden reders zich liever nu al moeten voorbereiden op een tijd met veel meer e-auto’s. Systemen die gebruik maken van waternevel onder hoge druk, in tegenstelling tot traditionele CO2-blussystemen, zouden kunnen helpen om het risico van een brandende e-auto beheersbaar te maken.” Ook de Noorse rederij Havila Kystruten is onlangs gestopt met het vervoer van elektrische auto’s op haar schepen, vanwege het brandgevaar.

Blussystemen zoals 50 jaar geleden

Tot dusver zijn branden op autoschepen en containerschepen benedendeks met CO2 geblust. Het idee erachter: De kooldioxide verdringt de zuurstof zodanig dat het vuur zonder zuurstof stikt. Bij een brand van de lithium-ionbatterijen in e-auto’s komt bij de chemische reactie naast waterstof en giftige gassen ook zuurstof vrij. “De CO2 is dus volledig ineffectief bij zo’n brand,” zegt Asmussen.

Duitse verzekeraars voeren via de wereldwijde koepelorganisatie IUMI al jaren campagne voor een betere brandbeveiliging op schepen. De blussystemen zijn nog steeds dezelfde als 50 jaar geleden en hebben geen gelijke tred gehouden met de ontwikkeling van de omvang en de vuurbelasting van schepen. “We moeten zowel de branddetectie als de blussystemen op en onder het dek fundamenteel veranderen. Anders zullen de meeste branden onbeheersbaar blijven, vooral die waarbij lithium-ionbatterijen betrokken zijn,” waarschuwt Asmussen.