Uit een nieuw rapport van Barclays Corporate Banking blijkt dat goederen met een totale waarde van 23,6 miljard pond in de magazijnen van Britse fabrikanten liggen te wachten die nog niet af zijn vanwege vertragingen in de toeleveringsketen. Het onderzoek – ‘Chain reaction’ – richt zich op productiebedrijven met meer dan tien werknemers en kijkt naar de impact van problemen in de toeleveringsketen.
Uit het onderzoek van Barclays blijkt dat meer dan zeven op de tien (72%) bedrijven momenteel artikelen in hun magazijnen hebben liggen in afwachting van voltooiing omdat grondstoffen, ingrediënten of onderdelen nog niet zijn geleverd door leveranciers. Deze ‘onafgewerkte zaken’ zijn gemiddeld meer dan 1 miljoen pond waard voor elk bedrijf dat hiermee te maken heeft. Producten in de staal- en metaalsector zijn het zwaarst getroffen, met voor 9 miljard pond aan nog niet opgeleverde goederen – gelijk aan bijna een vijfde (19%) van de jaaromzet van deze subsector
De meest getroffen sector van consumptiegoederen is die van de levensmiddelen en dranken: vertragingen bij de inkoop van ingrediënten veroorzaken een achterstand van 3 miljard pond. Een hoge waarde van plastic producten (2,6 miljard pond) en elektronica (2 miljard pond) wachten ook op afmaking. De trends weerspiegelen de verstoring van de toeleveringsketen die de productiesector sinds de pandemie heeft geteisterd en drie op de vijf (59%) bedrijven zeggen nog steeds te kampen hebben met toeleveringsproblemen. Dit is nog verergerd door de invasie in Oekraïne en de nasleep van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.
De relaties met klanten worden nu beïnvloed: twee derde (65%) van de fabrikanten zegt dat hun klanten langer op producten moeten wachten, waarbij 15% de vertragingen als ‘aanzienlijk’ omschrijft. Om de stijgende kosten zoals energie en transport te compenseren, plant meer dan de helft (55%) van de fabrikanten prijsverhogingen voor hun eigen producten, van gemiddeld 37%.
De industrie zou innoveren om deze uitdagingen op te lossen. Het vaakst verhogen bedrijven hun opslagcapaciteit (39%) om zich voor te bereiden op het feit dat het langer duurt om grondstoffen te verkrijgen. Ondertussen is een derde (33%) bezig met ‘near shoring’ om hun toeleveringsketen dichter bij huis te brengen en 32% heeft ‘friend shored’ om te werken met leveranciers in landen die een sterke handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk hebben. Om hun inzet te spreiden, heeft 37% van de fabrikanten het aantal verschillende leveranciers waarmee zij samenwerken verhoogd.
Om de cashflow en liquiditeit op peil te houden, optimaliseert meer dan twee vijfde (42%) van de productiebedrijven hun werkkapitaalcycli en hetzelfde aantal doet een beroep op aanvullende bankfinanciering. 38% zoekt een geldinjectie van private equity en een derde (32%) verkoopt activa om aan geld te komen.Dergelijke maatregelen geven de sector vertrouwen in de middellange termijn. Twee derde (66%) van de bedrijven denkt dat de uitdagingen voor de toeleveringsketen de komende zes maanden zullen verbeteren en 86% heeft vertrouwen in de groei volgend jaar.
Bedrijven hebben ook hun inzet voor duurzaamheid verdubbeld, ondanks de druk op de toeleveringsketen. Bijna twee derde (64%) van de fabrikanten zegt dat koolstofvermindering de afgelopen zes maanden een nog grotere prioriteit is geworden, ondanks dat bijna driekwart (73%) zegt dat hun milieudoelstellingen minder haalbaar zijn geworden.
Te midden van het bedrijfsoptimisme legt het rapport van Barclays echter ook de dreiging bloot die stijgende kosten en verstoring van de toeleveringsketen op lange termijn kunnen vormen als de omstandigheden niet verbeteren. Gemiddeld verwachten Britse fabrikanten dat ze hun activiteiten nog maar 15 maanden kunnen voortzetten als de huidige omstandigheden voortduren.
Lee Collinson, hoofd productie, transport en logistiek voor Barclays Corporate Banking, verklaarde: “De Britse verwerkende industrie heeft te kampen gehad met een crisis: “De Britse productiesector is dit jaar geconfronteerd met een perfecte storm van uitdagingen, met stijgende kosten, de oorlog in Oekraïne, arbeidstekorten en aanhoudende Covid lockdowns in China die de toeleveringsketens hard hebben getroffen. Als gevolg daarvan liggen er voor miljarden ponden aan goederen vast in magazijnen die nog niet klaar zijn, en dit kan de omzet van de industrie begin volgend jaar aantasten.
“Productiebedrijven hebben echter gedaan waar ze goed in zijn en nieuwe oplossingen bedacht om de gevolgen van de problemen waarmee ze worden geconfronteerd te beperken. Als gevolg daarvan zullen veel bedrijven het nieuwe jaar met een zekere mate van voorzichtig optimisme en vertrouwen ingaan.” Gemiddeld verwachten Britse fabrikanten dat ze hun activiteiten nog maar 15 maanden kunnen voortzetten als de huidige omstandigheden voortduren.
Lee Collinson, head of manufacturing, transport and logistics voor Barclays Corporate Banking, verklaarde: ” De Britse productiesector is dit jaar geconfronteerd met een perfect storm van uitdagingen, met stijgende kosten, de oorlog in Oekraïne, arbeidstekorten en aanhoudende Covid lockdowns in China die de toeleveringsketens hard hebben getroffen. Als gevolg daarvan liggen er voor miljarden ponden aan goederen vast in magazijnen die nog niet klaar zijn, en dit kan de omzet van de industrie begin volgend jaar aantasten.
“Productiebedrijven hebben echter gedaan waar ze goed in zijn en nieuwe oplossingen bedacht om de gevolgen van de problemen waarmee ze worden geconfronteerd te beperken. Als gevolg daarvan zullen veel bedrijven het nieuwe jaar met een zekere mate van voorzichtig optimisme en vertrouwen ingaan.”
