Britse verzekeraar Aviva waarschuwt voor diefstal van waardevolle sieraden in aanloop naar Valentijnsdag; 43% meer juwelen gestolen


Aviva heeft een jaarlijkse stijging van 43% geregistreerd in claims voor diefstal van juwelen met een hoge waarde. Volgens de verzekeraar worden er onder andere luxe horloges, op maat gemaakte juwelen, dure armbanden en diamanten ringen gestolen.

De gegevens zijn afkomstig van de vermogende claims van Aviva Private Clients uit 2022 en 2023. Het gaat onder meer om klanten die worden beroofd voor dure horloges, opportunistische dieven die juwelen stelen die in auto’s zijn verstopt en claims waarbij inbrekers huizen binnendringen terwijl mensen op vakantie zijn.

In sommige gevallen waren de bewoners nog binnen toen de dieven binnenkwamen. Ook hebben dieven ruiten van auto’s en huizen ingeslagen, alarmsystemen onklaar gemaakt en zelfs kluizen met juwelen opengereten, aldus Aviva.

Rupert Damms, Head Riskmanagement bij  Aviva, licht toe: “Valentijnsdag is de perfecte tijd om een geliefde te verrassen met kostbare juwelen, maar nu juwelendiefstal in het Verenigd Koninkrijk toeneemt, is het beschermen van jezelf en je waardevolle spullen nog nooit zo belangrijk geweest.”

Hij vervolgt: “Nu opportunistische dieven het op mensen in het openbaar gemunt hebben, is het cruciaal dat mensen verstandig zijn over wanneer en waar ze dure sieraden dragen en goed nadenken of ze ze wel willen laten zien. In huis dringen we er bij mensen op aan om hun deuren en ramen op slot te doen en ervoor te zorgen dat hun beveiligingssystemen en kluizen door de verzekering zijn goedgekeurd en professioneel zijn geïnstalleerd en dat ze altijd worden gebruikt om sieraden in op te bergen.Het kan ook gemakkelijk zijn om de waarde van items te onderschatten, vooral als de kosten om luxe goederen te vervangen stijgen. Als het ergste gebeurt, kan onderverzekering van waardevolle items een probleem zijn voor klanten wanneer ze een claim indienen, dus zorg ervoor dat je de juiste verzekeringsdekking hebt en up-to-date taxaties van sieraden is ook van cruciaal belang voor zowel gemoedsrust als bescherming van bezittingen.”

Hier zijn Aviva’s tips om juwelen veilig te houden:

  • Koop de juiste verzekering.
  • Laat uw sieraden regelmatig taxeren. Dit is belangrijk om onderverzekering te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat u uw sieraden documenteert met foto’s en papierwerk, inclusief serienummers van horloges.
  • Wees voorzichtig en discreet wanneer u uw sieraden draagt. Dieven kunnen op elk moment toeslaan, dus vermijd het posten of taggen van locaties op sociale media omdat dit ongewenste aandacht kan trekken.
  • Berg uw sieraden altijd veilig op. Laat dure sieraden niet in auto’s of thuis in de open lucht liggen.
  • Controleer uw sieraden regelmatig op slijtage. Losse stenen of beschadigde sluitingen kunnen resulteren in verloren of gebroken sieraden.
  • Wees selectief in waar u uw sieraden naartoe brengt voor reparatie of reiniging. Kies juweliers die bekend staan om hun veiligheid en betrouwbaarheid.
  • Blijf op de hoogte van lokale criminaliteitstrends. Let op recente diefstallen in uw omgeving.