Brancheorganisaties beschuldigen regering van creëren brandveiligheids-‘loterij’ op scholen

Een coalitie van 23 brancheorganisaties die honderdduizenden verzekeraars, leraren, brandweerlieden, inspecteurs, architecten en ingenieurs vertegenwoordigen, heeft de Britse regering ervan beschuldigd een brandveiligheids-‘loterij’ in scholen te creëren. Deze ‘postcodeloterij’ heeft ertoe geleid dat sommige lokale autoriteiten in Engeland,  waaronder Derbyshire County Council en Derby City Council, al sprinklers verplicht stellen in nieuw te bouwen scholen.

In een deze week (17 augustus 2021) verstuurde brief aan de minister van onderwijs Gavin Williamson waarschuwt de coalitie dat de regering “de meerderheid van de scholen aan brand zal blootstellen” als zij doorgaat met haar plannen om alleen sprinklers te installeren in schoolgebouwen die hoger zijn dan 11 meter. Volgens schadegegevens van Zurich Municipal kunnen grote schoolbranden tot 20 miljoen pond kosten.Tilden Watson, Head of Education bij Zurich Municipal, zegt in een reactie: “De collectieve stem en expertise van deze brancheorganisaties mag niet worden genegeerd. De huidige voorstellen van de regering schieten jammerlijk tekort in de maatregelen die nodig zijn om schoolbranden aan te pakken.”

De open brief valt samen met een raadpleging van het ministerie van Onderwijs, die op 27 mei 2021 van start is gegaan gisteren  (18 augustus) is geëindigd. Hierin wordt feedback gevraagd over wijzigingen in het Building Bulletin 100 (BB100), een niet-wettelijke leidraad voor het ontwerp van schoolgebouwen, om ervoor te zorgen dat deze instellingen vroegtijdige waarschuwingssignalen hebben als er brand uitbreekt.  

De BB100 geeft advies over hoe de verspreiding van brand tot een minimum kan worden beperkt en hoe ervoor kan worden gezorgd dat gebouwstructuren voldoende bestand zijn tegen brand. Het bevat ook eisen voor toegang en voorzieningen voor de brandweer en reddingsdiensten.

Diep verontrustend

Volgens gegevens die Zurich onder de Freedom of Information Act heeft verkregen, is slechts 8% van de nieuwe scholen die sinds 2015 zijn gebouwd, voorzien van sprinklers. De voorgestelde regels vereisen dat sprinklers worden geïnstalleerd in nieuwe scholen voor speciaal onderwijs en internaten, alsook in schoolgebouwen met verdiepingen hoger dan 11 meter.

In de brief, die is opgesteld door de schoolverzekeraar Zurich Municipal, eist de brancheoverkoepelende coalitie dat de regering dringend de plannen heroverweegt met betrekking tot de hoogte van schoolgebouwen waar de installatie van sprinklers verplicht is (meer dan 11 meter).In de brief stelt de coalitie dat het “zeer verontrustend” is dat de beschermingsnormen van Engeland voor scholen lager zijn dan die van Schotland en Wales, waar sprinklers wettelijk verplicht zijn. In de brief staat dat “de installatie van sprinklers in nieuwbouw en grote gerenoveerde scholen verplicht is in Schotland en vereist is voor centrale financiering in Wales”. Daarom is het volgens de coalitie ‘onbegrijpelijk’ dat het ministerie van Onderwijs ervoor kiest deze gelegenheid niet aan te grijpen om de veiligheidsrichtsnoeren te versterken” door sprinklers verplicht te stellen in alle nieuw te bouwen en uitgebreid te renoveren scholen.In de brief staat: “Er zou geen fatale schoolbrand nodig moeten zijn voordat de regering deze ongelijkheid aanpakt.”

 

Zo werden tussen april 2015 en maart 2020 brandweerlieden opgeroepen voor branden op 1.467 basisscholen en 834 middelbare scholen, zo blijkt uit schadegegevens van Zurich Municipal. Ongeveer 47 lagere en middelbare schoolgebouwen werden volledig verwoest als gevolg van branden in deze verslagperiode, terwijl 230 andere ernstig beschadigd raakten.Uit de schadegegevens van Zurich Municipal blijkt verder dat grote schoolbranden tot 20 miljoen pond kunnen kosten.

 

Watson voegt daaraan toe: “Het heeft economisch geen zin om miljoenen ponden in een (school)gebouw te investeren zonder maatregelen te nemen om het adequaat te beschermen. We moeten Engeland op één lijn brengen met Wales en Schotland, waar sprinklers al verplicht zijn in alle nieuwe en grondig gerenoveerde scholen. Terwijl de kosten op korte termijn van een brand, zoals het verlies van faciliteiten [of] apparatuur en de noodzaak om tijdelijke accommodatie te huren, kunnen worden berekend, zijn de effecten op langere termijn, zoals de verstoring van het onderwijs van kinderen die al zwaar zijn getroffen als gevolg van de pandemie, allemaal veel moeilijker te kwantificeren.”