Axa overweegt herverzekeringstak van de hand te doen vanwege omvang NatCat-risico

Axa SA overweegt om haar herverzekeringsactiviteiten voor propertyrisico’s  van de hand te doen in een poging om haar riskexposure  aan natuurrampen zoals orkanen te verminderen, melden drie bronnen aan Business Insurance en Reuters.  

Axa bespreekt strategische opties voor haar XL Re-eenheid, waaronder een mogelijke onderhandse verkoop of een beursnotering. De gesprekken, die door de bronnen als voorlopig van aard worden omschreven en die mogelijk niet tot een transactie zullen leiden, komen twee jaar nadat het bedrijfsonderdeel naar verluidt de interesse had gewekt van de Franse onderlinge verzekeraar Covea.Axa weigerde commentaar te geven.

Gebeurtenissen zoals orkaan Ian vorig jaar – de op twee na zwaarste storm in de geschiedenis van de VS – hebben sommige herverzekeraars ertoe aangezet om te stoppen met deze branche, vooral omdat klimaatverandering het moeilijker maakt om risico’s te evalueren.Maar de herverzekeraars die nog wel actief zijn, hebben de tarieven die ze voor hun diensten vragen drastisch kunnen verhogen. De prijzen voor Amerikaanse herverzekeringen voor propertycatastrofes stegen met maar liefst 50% bij de verlengingen van 1 juli, aldus makelaar Gallagher Re in een recent rapport.

Axa heeft geprobeerd om de blootstelling van haar Axa XL property/casualty divisie – waar XL Re onder valt – te verminderen in een poging om de inkomsten voorspelbaarder te maken. Hierdoor zijn de herverzekeringsactiviteiten gekrompen en zijn de inkomsten vorig jaar met bijna een derde gedaald tot $3,2 miljard. De in Bermuda gevestigde eenheid had eind december een boekwaarde van ongeveer $ 2 miljard.

Het hoge prijsklimaat, samen met een recente stroom van deals in de sector, zou Axa de nodige ruggensteun kunnen geven om de activiteiten helemaal te beëindigen.In mei stemde American International Group in met de verkoop van zijn herverzekeringstak Validus Re voor ongeveer $3 miljard, of ongeveer 1,4 keer de boekwaarde van de eenheid.Ondertussen hebben zowel Skyward Specialty als Fidelis Insurance Holdings sinds het begin van het jaar een beursgang in New York afgerond. Bronnen vertelden Reuters vorige maand dat Hamilton Insurance Group ook strategische opties overweegt.