ABN AMRO bindt samen met andere bedrijven strijd aan tegen cybercriminaliteit

Christian Bornfeld, chief innovation & technology officer bij ABN Amro, heeft vandaag de CISO’s van bedrijven uit uiteenlopende branches uitgenodigd voor een overleg dat moet leiden tot een gezamenlijk optreden tegen de dreigingen van cybercriminaliteit en vandalisme. Deelnemers komen onder meer van Ahold Delhaize, Shell, IBM, ING de Volksbank, KPN en Stedin, een van de beheerders van het energienetwerk.

Bornfeld doet zijn ideeën over het opwerpen van een gemeenschappelijke beschermingswal vanochtend uit de doeken in een interview met het Financiëele Dagblad. Het is niet de bedoeling dat alleen grote bedrijven van het initiatief profiteren. De uitwerking moet uiteindelijk ook doorsijpelen naar kleinere ondernemingen en zelfs particulieren.

‘VS volwassener dan Europa met cybersecurity’1

Concrete stappen zijn nog niet te verwachten. Daarvoor is de top vandaag een belangrijke voorbereidende stap. Het doel is om in het bedrijfsleven een structuur in het leven te roepen die het uitwisselen van kennis en ervaringen sterk verbeterd.Volgens Bornfeld hanteren  cybercriminelen al langer een kennisuitwisselingsstrategie bijvoorbeeld rond de kwetsbaarheden in software. Een telecombedrijf zou bijvoorbeeld gelijk de bank moeten alarmeren wanneer vreemde datastromen naar de betaalapp gaan.