38.000 sportongevallen per jaar- een op de vijf gebeurt tijdens het skiën

Skiën is een van de meest blessuregevoelige sporten. Van alle lichaamsdelen worden knieën het vaakst getroffen. “Alles bij elkaar betalen ongevallenverzekeraars voor meer dan 8.000 ski-ongevallen per jaar”, zegt Jörg Asmussen, directeur van de Duitse verzekeraarsorganisatie GDV. Alleen de massasport voetbal heeft een groter aandeel (35%) van de 38.000 sportongevallen per jaar waarbij ongevallenverzekeraars dekking verlenen.

Ongevallenverzekeraars betalen gemiddeld ongeveer 7.700 euro per skiongeval. “In vergelijking met andere sporten zijn de verzekeringsuitkeringen voor ski-ongevallen aanzienlijk hoger, omdat de verwondingen meestal gecompliceerder en langduriger zijn,” zegt Asmussen. Voor ruiterblessures is dat ongeveer 6.900 euro, voor voetbal iets minder dan 5.200 euro.

Meest voorkomende knieblessures

Volgens ongevallenverzekeraars komen gescheurde spieren en banden, verrekkingen en ontwrichtingen bijzonder vaak voor bij skiongevallen. In ongeveer 40% van de ongevallen worden de benen getroffen, in 30% de armen. Het evaluatiecentrum voor skiongevallen (ASU) gaat voor het seizoen 2021/2022 uit van in totaal 37.000 tot 39.000 Duitse skiërs die medische hulp nodig hadden. Volgens evaluaties van de ASU komen verwondingen aan de knie het vaakst voor (28,1%) en bij elk tiende skiongeval worden de heup en de dij getroffen. Bij vrouwelijke skiërs komen knieblessures het vaakst voor (meer dan 40%) – bij mannen daarentegen is dat iets minder dan 19%.