CED-directeur Peter Kruyt (57) overleden tijdens vakantie op Costa Rica

 

Peter Kruyt, directeur CED en tot voor kort directeur van het Centrum Veilig Wonen in Appingedam, is op 29 december jl. onverwachts overleden aan een hartstilstand tijdens zijn vakantie in Costa Rica. Hij is 57 jaar geworden. Zowel in alle vakbladen, de Groningse media als in  enkele landelijke dagbladen, waaronder het FD,  werd ruim aandacht aan zijn overlijden besteed.

Kruyt werkte vanaf 2005 bij CED in diverse directiefuncties. Daarvoor was hij onder andere werkzaam bij  De Goudse en Heineken. De afgelopen jaren gaf hij leiding aan het Centrum Veilig Wonen, een joint venture van Arcadis en CED, het de uitvoeringsorganisatie op het terrein van het herstellen van aardbevingsschade en het versterken van woningen in het gebied van het Groninger gasveld. Medio december nam hij na 3,5 jaar, afscheid als algemeen directeur van het Centrum Veilig Wonen.

In een bericht aan relaties en pers schreef CED onder meer: “Met intens verdriet moeten wij u mededelen dat onze collega en directeur, Peter Kruyt, op 29 december jl. geheel onverwacht is overleden aan een hartstilstand. Met veel toewijding heeft Peter het Centrum Veilig Wonen opgezet en uitgebouwd. Ook voor CED heeft hij met dezelfde toewijzing en inzet veel betekend, zoals het ontwikkelen van een Europese netwerk voor internationale (cross border) schadebehandeling. Terugdenkend aan Peter zien wij een charismatisch, kundig en bevlogen leider en vooral een fijn en warm mens. Het plotselinge overlijden van Peter is heel onwerkelijk en zeer droevig. We leven mee met zijn vrouw, kinderen, familie en vrienden.”

Centrum Veilig Wonen

Het Centrum Veilig Wonen plaatste een dag na zijn overlijden een bericht op de website. “Peter en zijn vrouw waren sinds 21 december op bezoek bij hun zoon en hadden het plan daar enkele weken met elkaar op te trekken. Dat dit niet zo mag zijn is verschrikkelijk. We leven enorm mee met Peter’s echtgenote en de kinderen.”

Het CVW zegt  heel veel dank verschuldigd te zijn voor zijn  bevlogen inzet. Terugdenkend aan Peter zien wij een charismatisch en bevlogen leider en vooral een fijn en warm mens.  Tijdens zijn afscheidsreceptie keek hij in een betrokken en gloedvol betoog terug op drie hectische jaren bij CVW. Toen in maart 2017 duidelijk werd dat de NAM op afstand zou komen en de Nationaal Coördinator Groningen regisseur werd van de aardbevingsaanpak werkten Peter en zijn directieteam aan een organisatietransitie bij CVW zodat de organisatie klaar zou zijn voor deze nieuwe opgave. Kort voor zijn vertrek bereikte hij een overeenkomst over deze organisatietransitie met de Ondernemingsraad van CVW.”

Mooi eerbetoon in Nieuwsblad van het Noorden  

Ook in het Groningse aardbevingsgebied is geschokt gereageerd op het plotselinge overlijden van Peter Kruyt. Het Nieuwsblad  van het Noorden plaatste onder de kop ‘Charmante man met een onmogelijke missie’ een fraai eerbetoon.  Kruyt wordt daarin door velen omschreven als een charmante man, toegankelijk en open. “Peter was bijzonder sympathiek. Altijd gericht op samenwerken en op het vinden van oplossingen”, zegt burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum. Hans Alders, Nationaal Coördinator Groningen: “Hij stond pal voor zijn mensen. Daar had ik bewondering voor. Ondanks de andere belangen was onze band goed. Hij appte me vorige week nog en schreef dat hij positief op onze samenwerking terugkeek. Daar was ik blij mee, we hebben het lang niet makkelijk gehad.”

Susan Top van het Groninger Gasberaad: “Hij was charmant en goedlachs. Je kon goed met hem praten, hij was bereid om te luisteren en hij stond open voor kritiek.” Dat zag ook Albert Hebels van de Groninger Bodem Beweging, die het continu  met Kruyt aan de stok had. “Maar ik waardeerde hem wel. Aimabel en toegankelijk was hij, en transparant. Hij deed zijn best voor Groningen, dat zag ik wel.” Manager Johan de Haan van de NAM omschrijft hem als ‘een gedreven en markante man die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de schadeafhandeling en versterking in het bevingsgebied’.  Woordvoerder Van de Leur: “Politici, bewoners, iedereen nodigde hij uit. Als een zendeling legde hij uit wat we aan het doen waren. En als we iets verkeerd hadden gedaan, was hij bereid om zelf bij mensen op bezoek te gaan en zijn excuses aan te bieden.”

In zijn afscheidsspeech op 18 december jl  gaf Kruyt Groningen een duidelijke boodschap mee: “Om de gaswinningsproblemen op te lossen moeten alle partijen meer en beter samenwerken. Samen de schouders eronder. Dat is de enige manier.”