Werkgevers zien positieve impact van aanbieden gezondheids- en welzijnsdiensten op werknemersloyaliteit, verzuim en betrokkenheid

Werkgevers die hun personeel gezondheids- en welzijnsdiensten aanbieden (Health & Wellbeing Services)   zien daarvan grote voordelen op het gebied van werknemersloyaliteit, verzuim en betrokkenheid, zo blijkt uit een onderzoek van GRiD, de brancheorganisatie voor de group risk protection sector.

In een onderzoek onder meer dan 500 HR-besluitvormers in bedrijven in het Verenigd Koninkrijk zegt bijna de helft (48%) van de werkgevers dat ze de impact op hun bedrijf meten van het bieden van gezondheids- en welzijnsondersteuning aan werknemers. Dit stijgt tot 72% in bedrijven met meer dan 250 werknemers.

Voordelen van gezondheids- en welzijnsondersteuning:

  • 43% van de werkgevers gelooft dat het de loyaliteit verhoogt – het ondersteunen van gezondheid en welzijn toont aan werknemers dat het bedrijf om hen geeft en dit zorgt voor loyaliteit en betrokkenheid;
  • 42% van de werkgevers denkt dat het helpt bij verzuimmanagement – ondersteuning op het gebied van gezondheid en welzijn kan het aantal verzuimgevallen en de duur ervan verminderen en zorgen voor een snellere terugkeer op het werk;
  • 40% van de werkgevers zegt dat het de betrokkenheid verhoogt – weten dat ze gesteund worden;
  • 36% van de werkgevers zegt dat het bijdraagt aan financieel succes – het bedrijf heeft meer kans op financieel succes als werknemers fit, gezond en betrokken zijn bij hun werk.
  • 36% van de werkgevers zegt dat het bijdraagt aan een hogere productiviteit – de wetenschap dat ze worden ondersteund verhoogt de output van de werknemers.
  • 28% zegt dat het helpt bij aanwerving en behoud van personeel – ondersteuning op het gebied van gezondheid en welzijn onderscheidt het bedrijf van zijn concurrenten;
  • 27% zegt dat het nieuwe zaken ondersteunt – potentiële klanten zijn geïnteresseerd in het welzijn van werknemers en willen werken met bedrijven die voor hun personeel zorgen.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat ondersteuning op het gebied van gezondheid en welzijn binnen een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, inclusief groepsrisico’s (door de werkgever gesponsorde levensverzekeringen, inkomensverzekeringen en verzekeringen voor levensbedreigende ziektes), niet alleen voor werknemers maar ook voor het bedrijf grote voordelen biedt.

Katharine Moxham, woordvoerder van GRiD, zegt: “Het is geweldig om te zien dat zoveel werkgevers de impact meten van de ondersteuning die zij bieden, en zulke positieve tastbare resultaten zien. We hopen dat de bevindingen van het onderzoek werkgevers zullen helpen om een business case te maken voor ondersteuning op het gebied van gezondheid en welzijn, en we zouden graag zien dat meer bedrijven de impact meten van hun arbeidsvoorwaarden. Deze resultaten laten zien dat de impact waarschijnlijk indrukwekkend is.”