Wereldwijde opleving in fusies en overnames doet druk laatste kwartaal verwachten

Alle regio’s zien een opleving in de activiteit op het gebied van fusies en overnames, met een wereldwijde stijging van 16% met 151 afgesloten deals in de laatste drie maanden ten opzichte van het vorige kwartaal (130 deals). De gestage daling van het aantal grote deals zet door met 32 transacties in de periode juli-september 2023, vergeleken met 50 deals in hetzelfde kwartaal van 2022. Dealmakers hebben hun slechtste kwartaalprestaties sinds de lancering van WTW’s M&A-index in 2008, zo blijkt uit Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van de assurantiemakelaar.

Het wereldwijde volume steeg met 16% met 151 deals met een waarde van meer dan $ 100 miljoen die werden afgerond in juli tot september, waarmee dit het drukste kwartaal van het jaar tot nu toe was. Ondanks deze laatste opleving in dealactiviteit, bleven grote deals (met een waarde van meer dan $ 1 miljard) een gestage daling in volume zien die begon in 2021 met 32 deals afgesloten in juli tot september 2023. Voor dezelfde kwartalen in 2022 en 2021 werden respectievelijk 50 en 67 grote deals gesloten

Jana Mercereau, Hoofd Corporate M&A Consulting, Groot-Brittannië bij WTW, verklaart: “Stijgende rentetarieven die zich vertalen naar hogere financieringskosten, toegenomen antitrusttoezicht en een voorzichtiger houding van kredietverstrekkers zijn de drijvende kracht achter het trage tempo van grotere, complexere deals. Hoewel het nog te vroeg is om van een comeback te spreken, wijst de recente opleving van het transactievolume in alle regio’s op een inhaalvraag.”

De WTW-gegevens, die worden verzameld in samenwerking met het M&A Research Centre van The Bayes Business School, laten zien dat de macro-economische druk zijn tol heeft geëist op de dealprestaties. Op basis van de aandelenkoersen presteerden kopers -8,7pp (procentpunten) slechter dan de bredere markt voor deals die werden afgerond tussen juli en september 2023. Dit is de slechtste kwartaalprestatie sinds het begin van dit onderzoek in 2008. De M&A-gegevens laten zien dat Azië-Pacific de enige regio blijft die het beter doet dan de regionale index. Voor het negende opeenvolgende kwartaal overtroffen kopers in de regio hun index met een positieve prestatie van +7,6pp, met 35 gesloten deals in Q3 2023. Dit is ook een stijging van vijf deals ten opzichte van het vorige kwartaal.

Kopers uit zowel Noord-Amerika als Europa zagen een vergelijkbare toename in dealactiviteit. Noord-Amerikaanse kopers rondden 77 deals af in de periode juli-september van dit jaar, een stijging van 12% ten opzichte van het tweede kwartaal. Ondertussen hebben kopers uit Europa 32 deals afgerond in het laatste kwartaal, een stijging ten opzichte van zowel Q1 als Q2 2023. In tegenstelling tot de regio Azië/Pacific presteerden kopers in Noord-Amerika en Europa echter slechter dan hun regionale indices met respectievelijk -10,3pp en -3,4pp.

Met uitzondering van de sectoren Energie/Energie en Industrie, waar fusies en overnames een marginaal positieve prestatie lieten zien van respectievelijk +1,5pp en +1,9pp in vergelijking met niet-overnemers in hun markten voor het afgelopen jaar, hebben alle andere sectoren, waaronder hightech (-18,5pp) en financiële dienstverlening (-7,2pp) ondermaats gepresteerd.

Mercereau zei: “Er is tegenwoordig bijna geen foutenmarge meer bij fusies en overnames. Nu algemeen wordt verwacht dat de fusie- en overnameactiviteit in een stroomversnelling zal komen, moeten bedrijven klaar zijn om de juiste doelwitten te identificeren, te bepalen hoe ze in hun bedrijf passen, te navigeren door versnelde due diligence-processen die worden aangestuurd door agressieve tijdschema’s, en bovenal ervoor te zorgen dat de juiste mensen worden geïntegreerd om de waarde van de fusie en overname te maximaliseren.”