Wat zijn de gevolgen van Brexit op Nederlandse bedrijven?

 

Het is de verwachting dat ‘Artikel 50’ voor eind maart 2017 in gang wordt gezet, waarna gestart kan worden met de uittredingsonderhandelingen en de onderhandelingen die de toekomstige verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zullen bepalen. Dit betekent dat bedrijven zich zullen moeten voorbereiden op de mogelijke gevolgen van de Brexit, begrijpen welke veranderingen nodig zijn en laten zien dat zij zich daarvan bewust zijn, schrijft Jan-Willem Thoen, belastingadviseur bij PwC.

Onlangs heeft het Verenigd Koninkrijk meer inzicht gegeven in zijn positie voor de komende Brexit onderhandelingen. Uit onder meer een speech van minister-president Theresa May en de recent gepubliceerde White Paper van de Britse regering is duidelijk geworden wat het Verenigd Koninkrijk voorziet. Zo wil de regering de interne markt van de Europese Unie verlaten, autonoom worden ten opzichte van het Europese Hof van Justitie en controle hebben over de immigratie naar het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zijn enkele belangrijke politieke hordes genomen, zoals de goedkeuring door het parlement van een wet die de Britse regering machtigt om ‘Artikel 50’ en de onderhandelingen in gang te zetten.

Mogelijke fiscale gevolgen van Brexit
Wij verwachten dat de Brexit grote gevolgen kan hebben op meerdere fiscale gebieden, zoals:

  • het verkeer van goederen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk wordt ingewikkelder waardoor hogere transactiekosten zijn te verwachten;
  • een hoger risico op dubbele btw-heffingen bij grensoverschrijdende transacties;
  • aanpassingen van Britse btw-tarieven en vereisten bij btw-rapportages;
  • het niet langer toepasbaar zijn van gunstige EU-regelingen (zoals EU-richtlijnen en EU-jurisprudentie) en een hogere belastingheffing bij bedrijven;
  • het beperken van het vrije verkeer van personen (wellicht al in 2017); en
  • het verlies van belastingvoordelen voor internationale werknemers.

(In de publicatie ‘Leaving the EU: Tax, legal en people impact of Brexit on Dutch businesses’ treft u een gedetailleerder overzicht aan van de gevolgen van de Brexit. Deze publicatie is beschikbaar op de website: http://www.pwc.nl/nl/publicaties/de-impact-van-brexit-op-nederlandse-bedrijven.html.)

Training
Op 8 mei 2017 biedt PWC  een Brexit-training aan waarin de  praktische inzichten en marktervaringen zullen worden besproken. Tevens zullen dan mogelijke acties worden gedefinieerd op vijf verschillende gebieden: directe belastingen, indirecte belastingen (inclusief douane), legal & contracten,  personeels-/HR-aspecten en financiële verslaggeving. Oor meer info: http://www.pwc.nl/nl/pwc-academy/megatrends/leaving-the-eu-what-is-the-impact-of-the-brexit-on-business-in-the-netherlands.html.