UK: in 2025 is bijna een vijfde van de huidige kantoorruimte overbodig geworden

Volgens een onderzoek van de Britse assurantiemakelaar Gallagher zal tegen 2025 ongeveer 5,5 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte in het Verenigd Koninkrijk ‘overbodig’ worden als gevolg van de door de corona-pandemie veroorzaakte lange termijn veranderingen in de manier van werken. Het gaat daarbij om ongeveer 18% van het totale kantooroppervlak. Bijna de helft van de Britse bedrijven is binnen vijf jaar van plan hun huidige oppervlakte aan kantoorruimte te verminderen, waarbij Covid-19 bedrijven ertoe aanzet om hun werkmethoden te hervormen. De onderzoekers hebben berekend dat bedrijven daarmee gemiddeld £45,430 per jaar aan huur besparen

De flexibiliteit die door thuiswerken teweeg wordt gebracht, zal volgens Gallagher’s eigen onderzoek onder 1.000 bedrijfsleiders permanente veranderingen teweegbrengen in de manier waarop we werken. Bijna de helft (45%) van de bedrijven met kantoorruimte is van plan om tegen het einde van 2025 ‘kleiner te gaan wonen’ ,  terwijl nog eens een op de zeven (18%) haar kantoorruimte heeft ingekrompen sinds het begin van de pandemie. “De beperkingen op het werken op kantoor als gevolg van Covid-19 hebben ertoe geleid dat bedrijven de ruimte die ze nodig hebben, heroverwegen”, zegt Jon Phillips, directeur onroerend goed in het retailteam van Gallagher in het VK.

“De meerderheid van de ondervraagde bedrijven is voornemens enige kantoorruimte aan te houden, maar de rol van het kantoor verandert, waarbij de tijd op de werkplek voornamelijk wordt besteed aan samenwerken of het bijwonen van vergaderingen. Het is duidelijk dat veel bedrijven ruimte nodig zullen blijven hebben voor de opslag van apparatuur en de huisvesting van IT. We zien echter op de lange termijn een grote verandering in de aanwezigheid van werknemers tijdens de werkweek. 

 De meest voorkomende redenen voor inkrimping zijn onder meer een toename van het aantal thuiswerkers in de nasleep van Covid-19 (29%), bedrijven die een goedkoper pand nemen (24%) of op zoek zijn naar accommodatie met minder bureauruimte per hoofd (13%). De vijfdaagse kantoorwerkweek behoort tot het verleden. Vóór de pandemie werkte slechts 5% van de beroepsbevolking ‘op afstand’, volgens gegevens van het Chartered Institute of Personnel and Development. Meer dan twee derde (68%) van de bedrijven heeft echter wijzigingen aangebracht of is van plan om wijzigingen aan te brengen in hun thuiswerkbeleid, waaronder een derde (33%) die al ertoe is overgegaan om personeel vier dagen per week persoonlijk te laten bijwonen. minder.

De makelaar verwacht dat Britse bedrijven ook op zoek zullen zijn naar kortere, flexibele huurcontracten – en ook gebruik zullen maken van co-working spaces zoals WeWork, waarbij 12% van plan is deze locaties vaker te gebruiken in plaats van een ‘eigen’ kantoor. En voor die bedrijven die van plan zijn om het kantoor te handhaven, zal 13% op zoek gaan naar accommodatie met minder bureauruimte per hoofd, aangezien de hoofdfunctie van het kantoor zal verschuiven naar meer ruimte voor samenwerking, zoals break-out areas en vergaderruimtes.

De uitkomsten van het onderzoek zullen waarschijnlijk druk uitoefenen op bedrijfsmatige verhuurders die mogelijk te maken krijgen met verminderde waarde van de portefeuille als de vraag daalt. Maar het kantoor zal in een of andere vorm nog steeds bestaan ​​voor velen, aangezien slechts drie procent van degenen die inkrimpen van plan is hun kantoren volledig te sluiten. Bovendien kan de vermindering worden gecompenseerd door eerdere overinschrijvingen naar kantoorhuur in de stad en het aantal bedrijven dat op zoek is naar meer creatieve, moderne ruimtes.

“Bedrijven moeten rekening houden met de verzekeringsimplicaties van het veranderende gebruik van het kantoor als ze ingrijpende renovaties uitvoeren, het gebruik veranderen en ook eventuele veranderingen in de directe werkomgeving”, aldus Phillips. “Renovaties kunnen een verandering in het risicoprofiel betekenen waarvan verzekeraars op de hoogte moeten zijn, evenals de bedrijfseigenaar die van plan is om in de toekomst een kantoor te gebruiken voor een ander primair gebruik, zoals opslag. Bovendien, als de omgeving verandert en er zijn grote aantallen leegstaande kantoren of winkels in de buurt, vormt dit een verhoogd risico en moeten vastgoedeigenaren van kantoren die leeg zijn contact opnemen met hun verzekeringsmakelaar om de impact op hun dekking te vernemen.”