Tweede kwartaal 2017: Groei bouw houdt aan; productie boven Europees gemiddelde

 

Sinds het laatste kwartaal van 2014 is de omzet in de bouw elk kwartaal toegenomen en in het laatste kwartaal met  6,3%. Met 9,3% behaalden kleine bedrijven tot 10 werkzame personen de grootste omzetstijging. Middelgrote bedrijven met 10 tot 100 werkzame personen deden het met een omzetstijging van 8,7% bijna even goed. Grote bedrijven met 100 werkzame personen en meer behaalden dit kwartaal gemiddeld een omzetstijging van 2,2%t. Hun omzetgroei ligt al vier kwartalen achtereen fors onder dat van de overige bouwbedrijven.

De toegevoegde waarde van de bouw lag 5,6% dan in het tweede kwartaal van 2016. De bouw groeide hiermee voor het elfde kwartaal op rij ten opzichte van eenzelfde kwartaal een jaar eerder. Sinds het dieptepunt in het eerste kwartaal van 2013 is de toegevoegde waarde van de bouw in totaal met 32,7%t toegenomen, al is het niveau van voor de crisis is echter nog steeds niet bereikt.  De bouwproductie steeg met 5,1% en lag in ons land voor het elfde kwartaal op rij hoger dan de gemiddelde Europese groei, die op 3,5% uitkwam vooral door toedoen van Duitsland (+5,6%), Frankrijk (+5,0%), Zweden (+19,6%) en  het Verenigd Koninkrijk(+0,4%).

Minder faillissementen, starters en stoppers

Na een lichte toename in het eerste kwartaal van 2017 nam het aantal faillissementen licht af tot 125. In de installatiebouw daalde het aantal van 22 naar 15 en bij afwerkingsbedrijven van 33 naar 25. In de grond-, weg- en waterbouw halveerde het aantal faillissementen naar vijf. In de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) was sprake van een marginale toename. In deze branche gingen 53 bedrijven failliet en in de projectontwikkeling acht. In het afgelopen kwartaal zijn er 3.690 nieuwe bouwbedrijven gestart (min 6%)a en 1.885 bouwbedrijven (min 0,5%) definitief hun werkzaamheden. De meeste starters en stoppers zijn nog steeds te vinden in de algemene burgerlijke en utiliteitsbouw en bij de afwerkingsbedrijven in de bouwsector. In totaal telde de bouwnijverheid aan het eind van het tweede kwartaal van dit jaar 159.910 bedrijven. Op jaarbasis is het aantal bedrijven daarmee met 3,4% gestegen. Het totaal aantal banen in de bouw kwam uit op 527.000, 8.000 meer dan in het eerste kwartaal. .

Het ondernemersvertrouwen in de bouwsector komt aan het begin van het derde kwartaal uit op 33,5. Net als in de afgelopen drie kwartalen is het ondernemersvertrouwen in de bouw het hoogst van alle sectoren. In 2013 was de bouw nog de meest somber gestemde sector. Bouwondernemers zijn van mening dat hun orderportefeuille goed gevuld is. Voor de komende periode geven zij positieve signalen af over de werkgelegenheid in hun branche. Ondanks een kleine afname van het saldo zijn ondernemers ook positief over de ontwikkeling van de bedrijvigheid in het afgelopen kwartaal. Het aantal ondernemers dat een verbetering van het economisch klimaat verwacht neemt in het derde kwartaal van 2017 iets af, maar blijft hoog. Per saldo verwacht 40% een verbetering van de omzet en 51% van een stijging van de tarieven

Bouw van woningen en bedrijfsgebouwen

Voor 15 342 nieuwbouwwoningen werd een vergunning verleend, bijna 22% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder het vierde kwartaal van toename. De totale bouwsom van de bouw en het verbouwen van bedrijfsgebouwen bedroeg ruim 1,3 miljard euro (- 7%), de eerste keer in vijf kwartalen dat de bouwsom lager uitviel. De bouwsom voor de nieuwbouw van bedrijfsgebouwen steeg nog wel met ruim, maar de bouwsom van verbouwingen daalde met 23%.

Bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw realiseerden een omzetgroei van 10,6%, het elfde kwartaal op rij met een omzettoename. Grote bedrijven met 100 werkzame personen en meer behaalden, opnieuw de hoogste groeicijfers: gemiddeld met 15,1%; bij kleine bedrijven (tot 10 werkzame personen) met 13,7%. Alleen bij middelgrote bedrijven met 10 tot 100 werkzame personen bleef de groei iets achter. Bij gespecialiseerde bouwbedrijven steeg de omzet met 3,6%. Bij grote bedrijven daalde die met 5,6%, maar middelgrote bedrijven was sprake van toename met 11,0%. De omzet van bouwinstallatiebedrijven daalde met 1,5% en die bij dakdekkers-, hei- en metselbedrijven steeg deze met 12,7%. Investeringen in woningen en bedrijfsgebouwen namen met ruim 9% toe, vooral bij woningen (14,3% en in bedrijfsgebouwen met 1,9%.

In totaal zijn er 14.581 nieuwe woningen opgeleverd (+ 20%),  de vijfde kwartaalgroei op rij. De inputkosten voor het bouwen stegen met  2,6%, het derde jaar van groei, en .  veroorzaakt door een stijging van de loonkosten (+1,9%) en materiaalkosten (+3,0%). Daarnaast werden 58.370 bestaande huizen verkocht (+ 16%), het vierde achtereenvolgende jaar van toename. Ook de prijzen blijven stijgen: al ruim drie jaar lang zijn die hoger dan een jaar eerder. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 7,4%, maar 16,7% hoge dan in 2013..

Grond-, weg- en waterbouw

De omzet steeg met 4,4 %, bijna evenveel als een kwartaal eerder. Middelgrote bedrijven (10 tot 100 werkzame personen) behaalden de beste resultaten met een omzetstijging van 15,0%. Daarentegen daalde de omzet bij grote bedrijven (100 werkzame personen en meer) met 0,3%. (Spoor)wegen- en tunnelbouwers realiseerden een omzetgroei van 12,1% en kabel- en buizenleggers boekten een daling met 2,5%. Het prijsindexcijfer steeg met 4,6%, waarbij in alle deelgebieden de kosten stegen. Voor wegen met gesloten verharding was dit met 7,6% het meest; voor wegen met open verharding het minst (+1,4%). In vergelijking met het voorgaande kwartaal zijn de kosten in de GWW gelijk gebleven. Bij enkele deelgebieden was wel sprake van een daling. Het volume van de investeringen nam met 0,9% toe. Omdat de prijzen in het tweede kwartaal met 2,9% stegen, nam de waarde van de investeringen toe met 3,8%.