Twee derde bedrijven verwacht dit jaar tekort aan medewerkers; personeelskrapte zet rem op omzetgroei

De Nederlandse arbeidsmarkt verkrapt steeds verder. Twee derde van de ondervraagde bedrijven in Nederland verwacht in 2019 met een tekort aan personeel te kampen. Het grootste probleem op de arbeidsmarkt is volgens de bedrijven de mismatch tussen vraag en aanbod op het gebied van kennis en vaardigheden. Dit blijkt uit een enquête onder Nederlandse bedrijven.

Bij één op de tien bedrijven met personeelskrapte leidt de schaarste dit jaar naar verwachting tot een omzetdaling van 6% of meer. Om de personeelskrapte het hoofd te bieden zien bedrijven zich genoodzaakt medewerkers zelf op te leiden. Eind 2018 kampte 60% van de ondervraagde bedrijven in Nederland met een tekort aan personeel. Voor 2019 loopt dit percentage verder op naar 65% van de bedrijven.

Volgens 40% van de respondenten is het grootste probleem op de arbeidsmarkt de mismatch tussen vraag en aanbod op het gebied van kennis en/of vaardigheden. Het is opvallend dat – in het licht van de discussie over onder meer loondoorbetaling bij ziekte en over het ontslagrecht – wet- en regelgeving door slechts 7% van de bedrijven als grootste probleem op de arbeidsmarkt wordt gezien. Schaarste op de arbeidsmarkt heeft uiteindelijk ook impact op de omzet- en/of winstontwikkeling van bedrijven. De helft van de bedrijven met personeelskrapte geeft aan dat de omzet daardoor minder hard groeit dan anders het geval zou zijn. Bij één op de tien bedrijven met personeelskrapte leidt de krapte in 2019 zelfs tot een omzetdaling van 6% of meer.

Opleiden, inhuren en automatiseren als oplossing


In het onderzoek is tevens gevraagd aan de bedrijven hoe zij binnen hun onderneming de personeelsschaarste aanpakken. Ruim de helft van de ondervraagde bedrijven (56%) geeft aan nieuw personeel zelf op te leiden om het personeelstekort het hoofd te bieden. Drie van de tien huurt tijdelijk personeel is en iets meer dan een kwart (27%) ziet  het als oplossing om parttimers meer uren te laten maken. Eén op de vijf van de bedrijven (21%) schoolt eigen medewerkers om. Ten slotte geeft 17% van de ondervraagde bedrijven aan bepaalde werkzaamheden te automatiseren, zodat efficiënter kan worden gewerkt. Dit betreft vooral bedrijven in de industrie en de zakelijke dienstverlening.

Januarinota UWV

Uit de eerder deze week gepubliceerde Januarinota van uitkeringsinstantie UWV komt een soortgelijke uitkomst naar voren. Volgens het UWV was de druk op de arbeidsmarkt sinds het derde kwartaal van 2008, het begin van de economische crisis, niet meer zo groot als nu .Bijna de helft van de vacatures (46%) is moeilijk in te vullen. Vooral voor bedrijven in de bouwsector is het lastig om mensen te vinden, Dit jaar zullen er naar verwachting 1,2 miljoen vacatures ontstaan, waarvan de meeste in de detailhandel (215.000) en in de sector zorg en welzijn (170.000).

Sinds het derde kwartaal van 2008 is de krapte op de arbeidsmarkt niet zo groot geweest, merkt UWV op. De krapte is vooral merkbaar in beroepen in de techniek, vervoer en logistiek, ICT en zorg. Drie op de tien werkgevers vrezen dan ook dat het dit jaar moeilijk wordt om vacatures in te vullen. Bedrijven zetten meer wervingskanalen in en nemen in sommige gevallen mensen aan die niet over de juiste papieren beschikken. 

Volgens het UWV was de druk op de arbeidsmarkt sinds het derde kwartaal van 2008, het begin van de economische crisis, niet meer zo groot als nu.

De bouw heeft met 58% moeilijk vervulbare vacatures de grootste problemen. Ook in de sectoren vervoer en logistiek, ict en de zorg is goed personeel schaars. Bij de overheid ligt het percentage moeilijk vervulbare vacatures het laagst met 31%.Het komend jaar zullen er vooral veel vacatures bijkomen in de detailhandel en de zorg. Volgens het UWV zegt drie op de tien van de ondervraagde werkgevers dat het moeilijk wordt om geschikte werknemers te vinden.

Het UWV signaleert ook een positief effect: de uitkeringsinstantie is komend jaar 382 miljoen euro minder kwijt aan werkloosheidsuitkeringen. Dat aantal daalt naar verwachting naar 237.000 eind dit jaar. Daarentegen komen er meer arbeidsongeschikten bij en stijgen de kosten voor die uitkeringen met 500 miljoen.