Transportsector: personenvervoer opnieuw negatief, post- en koeriersdiensten in de lift

De omzet in de transportsector was in het eerste kwartaal van dit jaar 4,1% lager dan in het eerste kwartaal van 2020. Bij de branches met vooral personenvervoer nam de omzet af door coronamaatregelen. De post- en koerierdiensten hadden juist fors meer omzet. Dit meldt het CBS op basis van recente cijfers.

Alle branches die afhankelijk zijn van personenvervoer zagen de omzet afgelopen vier kwartalen teruglopen. De bedrijvigheid voor touringcar- en straattaxibedrijven lag nagenoeg stil. Het openbaar vervoer reed wel, maar vervoerde minder passagiers. De reisbeperkingen naar het buitenland speelden de luchtvaart en de dienstverleners voor de luchtvaart parten, maar door de gestegen hoeveelheid luchtvracht was de omzetdaling minder groot. In het eerste kwartaal zijn er in de transportsector 36 faillissementen uitgesproken, waarvan het merendeel in het vervoer over land.

Omzetstijging post- en koeriersdiensten naar record; Omzet binnenvaart verder gedaald

De verplichte winkelsluiting voor alle niet-essentiële winkels tijdens de coronapandemie leidde ertoe dat er veel meer online werd besteld. Daardoor werd het druk bij de post- en koeriersbedrijven. Hun omzet steeg naar een recordhoogte, en was in het eerste kwartaal bijna 35% hoger dan een jaar eerder.

Bij de binnenvaart daalde de omzet in het eerste kwartaal met ruim zes procent. Dit is het zevende kwartaal op rij dat de omzet daalt. Binnenvaartschippers vervoerden 1,7% meer goederenvolume, in totaal ruim 91,5 miljoen ton. De daling van de omzet komt door de vrachttarieven. De dienstenprijzen voor de binnenvaarders daalden in het eerste kwartaal met bijna 7%. Ook lagen de passagiersreizen op de binnenwateren stil. Bij de bedrijven in de branche laden, lossen en overslag nam de omzet met 4,6% toe. Er zijn vooral meer droge bulkgoederen en containers overgeslagen.

Geen prijsstijgingen verwacht in tweede kwartaal

Bijna 90% van de transportbedrijven verwacht geen aanpassing van de prijzen in het tweede kwartaal van 2021. De luchtvaartbedrijven zijn een uitzondering, 46% denkt dat de tarieven zullen toenemen. De verwachtingen over de omzet zijn anders: van alle transportbedrijven verwacht 27% een omzettoename, terwijl ruim 90% van de luchtvaartbedrijven meer omzet denkt te behalen dan in het eerste kwartaal. 94% van de bedrijven denkt evenveel of meer mensen in dienst te hebben in het tweede kwartaal van 2021.