Transportsector is weer op de goede weg

De omzet in de transportsector steeg in het eerste kwartaal van 2017 mede door een aantrekkende economie met ruim 5% ten opzichte van het jaar ervoor. De grootste toename in de afgelopen zes jaar. De export van Nederlands producten groeide sterker dan de voorgaande perioden en in lijn met eerdere kwartalen was ook de wederuitvoer hoger dan een jaar eerder. De omzettoename valt samen met een positief vertrouwen in het economisch klimaat, zo blijkt uit de deze week verschenen Kwartaalmonitor Transport van het CBS.  Waren er voorgaande kwartalen nog branches met een omzetdaling, nu was er in alle branches een toename van de omzet. In het vervoer over land was de omzetstijging het hoogst, met het goederenwegvervoer als grootste stijger. Het vervoer over water heeft na een jaar met omzetdalingen weer omzetgroei geboekt. Dit was zowel in de binnenvaart als in de zeevaart het geval.

In het eerste kwartaal lag het aantal uitgesproken faillissementen op 54, zes minder dan een jaar eerder. In bijna alle branches gingen er minder bedrijven failliet. Alleen bij de verhuizers en de koeriersbedrijven waren er meer bedrijven gedwongen om de activiteiten te staken. De meeste faillissementen werden in het goederenwegvervoer uitgesproken, maar dit is met ruim 9.200 actieve bedrijven veruit de grootste branche in de transportsector. Er kwamen in de eerste drie maanden in transportsector 1.205 nieuwe bedrijven bij, zo’n 305 meer dan het aantal starters in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Verder zijn er in deze sector iets meer dan 700 bedrijven opgeheven, 16% minder dan in het eerste kwartaal van 2016. In totaal telt de sector transport en logistiek 39.555 bedrijven aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar. In vergelijking met een jaar geleden is dat een stijging van bijna 7%.

Vertrouwen en positieve verwachtingen

Ondernemers in de transportsector zijn positief gestemd aan het begin van het tweede kwartaal. Het ondernemersvertrouwen kwam met 7,4 echter iets lager uit dan in het eerste kwartaal. Desondanks staat het ondernemersvertrouwen nog steeds op een hoger niveau dan de afgelopen jaren. Ondernemers zijn minder positief over de ontwikkeling van de omzet en het economisch klimaat in het afgelopen kwartaal maar zijn wel positiever gestemd over de verwachte omzet.

Per saldo verwacht 2% van de ondernemers een toename van de export in het tweede kwartaal. Met een saldo van +9 % is het aantal ondernemers dat een verbetering van het economisch klimaat verwacht, duidelijk groter dan het aantal dat een verslechtering verwacht. Ook verwacht per saldo 4% een toename van de personeelssterkte en 2% een stijging van de tarieven door te voeren in het tweede kwartaal.

Ontwikkelingen per segment in eerste kwartaal 2017

Vervoer over land: De omzet bij de vervoerders over land groeide met ruim 6%, de grootste toename sinds de crisis. In het verhuisvervoer groeide de omzet het sterkst: met ruim 13%. Ondanks een groei voor het derde achtereenvolgende jaar is het niveau van voor de economische crisis nog niet bereikt.  De grootste deelbranche in de transport, het goederenwegvervoer, zag de omzet met bijna 8% stijgen, de grootste toename sinds 2011. In het vervoer per spoor steeg de omzet met een kleine 4%, vooral door toedoen van het personenvervoer. De vrachtvervoerders over het spoor lieten bijna allemaal dalingen zien van de omzet. Het taxivervoer heeft de omzetstijging van vorig jaar niet kunnen vasthouden en daalde met 1%.

Vervoerders overwachten een toename van de omzet in het tweede kwartaal. Naar verwachting zal de omzet bij per saldo 26% van de ondernemers toenemen. Ondanks de toenemende concurrentie door buitenlandse chauffeurs zijn ondernemers positiever in hun omzetverwachtingen dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Het aantal ondernemers dat positief is over het economisch klimaat, is met een saldo van +8 groter dan het aantal dat negatief hierover is. Over de werkgelegenheid zijn de verwachtingen positief; per saldo 11% verwacht het personeelsbestand uit te breiden. Het aantal ondernemers dat een uitbreiding van de personeelssterkte voorziet, is iets kleiner dan een jaar geleden.

Vervoer over water: De omzet groeide met 6%, terwijl het gehele vorig jaar nog sprake was van een omzetkrimp. Dit jaar start met omzetgroei bij zowel de binnenvaart als de zeevaart. In het begin van het jaar was er sprake van een periode laagwater in de rivieren wat een positief effect had op de behaalde omzet (meer schepen ingezet, hogere vrachttarieven, laagwatertoeslag).

Varende vervoerders zijn in tegenstelling tot drie maanden geleden positief in hun verwachtingen. Per saldo verwacht 6% een verbetering van het economisch klimaat. Terwijl in het vorige kwartaal een afname van de omzet werd verwacht, voorziet nu per saldo 16% van de ondernemers een omzettoename Per saldo wordt door 4% een stijging van de tarieven verwacht en door 7% een toename van de personeelssterkte in het tweede kwartaal.

Vervoer door de lucht: De omzet in het vervoer door de lucht is met ruim 4,5% gestegen, het hoogste niveau ooit.  In de voorgaande drie kwartalen daalde de omzet in deze branche. De luchtvaartmaatschappijen vervoerden meer passagiers tegen iets lagere prijzen dan vorig jaar. Daarentegen bleef de omzet van het vrachtvervoer hierbij achter.

Dienstverlening voor het vervoer: De dienstverleners voor het vervoer hebben de omzet met meer dan 4% zien toenemen, vooral dankzij een omzetgroei van 8% bij de expediteurs. Er was ook groei bij de dienstverleners voor het vervoer door de lucht.: met 2%, vooral toe te schrijven aan het toegenomen aantal reizigers dat gebruik maakte van de luchthavens. De laad-, los- en overslagbedrijven hebben de neerwaartse trend die vorig jaar is ingezet nog niet kunnen keren. Er werd ruim 6% minder omzet behaald dan het jaar ervoor.

De verwachtingen voor het economisch klimaat zijn met een saldo van +16 positief Per saldo verwacht 18% van de ondernemers een toename van de omzet. Vorig jaar in hetzelfde kwartaal voorzag per saldo 12% van de ondernemers een omzetverbetering. Met een saldo van +16 zet het positieve sentiment over de personeelssterkte door.

Post- en Koeriersdiensten: De omzet nam toe met ruim 5,5% en is geheel toe te schrijven aan de omzettoename van ruim 12 procent bij de koeriersbedrijven. De tarieven voor het bezorgen van pakketten zijn gestegen maar de omzetstijging is vooral toe te schrijven aan de groei van online aankopen door consumenten