Transportsector boekt hoogste groei sinds 2008

 

De omzet in de transportsector steeg voor heel 2017 met een kleine 5 %. Dat is de sterkste toename op jaarbasis sinds 2008, het jaar waarin de economische crisis begon. Alle branches kenden een omzettoename. De luchtvaart liet in het vierde kwartaal de grootste omzetstijging zien: met 5,4% ten opzichte van een jaar eerder, gevolgd door de opslagsector (5%), de vervoerders over land (4,1%), de vervoerders over water (3,8%) en de post- en koeriersdiensten (3%).

Ondanks de stijging van de afgelopen kwartalen, ligt de index van de omzet in de zee- en binnenvaart nog altijd 19% en resp. 12% onder die van voor de crisis. Sinds 2008 bereikte de omzet in deze branche het hoogste niveau, terwijl het aandeel van de zeeschepen onder Nederlandse vlag mondiaal afgenomen. Verder is het gemiddelde laadvermogen van Nederlandse schepen afgenomen. Er is per saldo dus minder capaciteit voor goederen dan in 2008. De overige deelbranches zijn het niveau van voor de crisis ontstegen. Het goederenwegvervoer heeft met ruim 12% relatief de grootste omzetstijging sinds 2008. De luchtvaart was in 2013 de eerste branche in de transportsector die boven het omzetniveau van voor de crisis uit kwam

De verbetering van de economie is ook terug te zien aan het niveau van de uitgesproken faillissementen. Dat was in het vierde kwartaal het laagste sinds 2010. In de transportsector werden 1.310 nieuwe bedrijven opgericht, 20% meer dan in het laatste kwartaal van 2016. Daartegenover stond de opheffing van 680 transportbedrijven. Dit betrof vooral lokale postbedrijven en koeriers, een daling van bijna 27% ten opzichte van het aantal opheffingen in hetzelfde kwartaal van 2016. Nederland telde eind 2017 in totaal 41.390 transportbedrijven. Het aantal bedrijven dat actief is in de transport en logistiek ligt daarmee 6% hoger dan een jaar eerder.

Vertrouwen op hoogste stand ooit

Het ondernemersvertrouwen in de transportsector bereikte in het eerste kwartaal van 2018 het hoogste niveau sinds de start van deze meting, eind 2008. De stemmingsindicator verbeterde ten opzichte van het vorige kwartaal met 4 punten en kwam uit op 12,1. Sinds eind 2014 is het ondernemersvertrouwen in de transportsector elk kwartaal positief. Ondernemers zijn positiever dan drie maanden geleden over de ontwikkeling van de omzet en van het economisch klimaat in het afgelopen kwartaal. Zij zijn echter minder positief over de verwachte omzet in het komende kwartaal.

Per saldo verwacht 29% van de ondernemers een stijging van de tarieven in het eerste kwartaal van 2018. Daarmee is het aantal ondernemers dat prijsstijgingen voorziet sterk gestegen, zowel ten opzichte van het afgelopen kwartaal als in vergelijking met het eerste kwartaal van 2017. Per saldo verwacht 5% van de ondernemers een toename van de export. Met een saldo van 9 is het aantal ondernemers dat een verbetering van het economisch klimaat voorziet, groter dan het aantal dat een verslechtering verwacht. Daarmee zijn ondernemers positiever in hun verwachtingen voor het economisch klimaat dan in hetzelfde kwartaal van 2017. Per saldo verwacht 2% van de transporteurs een toename van de personeelssterkte. Daarover zijn de ondernemers minder positief dan drie maanden geleden.

Foto CBS