Stijging Nederlandse huizenprijzen in top vijf Europese Unie

De huizenprijzen waren in het tweede kwartaal van 2022 18,2% hoger dan een jaar eerder. Daarmee staat Nederland nog altijd in de top vijf landen met de grootste stijging van de huizenprijzen in de Europese Unie. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

In de huizenprijsindex zijn de transactieprijzen van zowel nieuwbouw- als bestaande koopwoningen meegenomen. Gemiddeld zijn de huizenprijzen in de Europese Unie in het tweede kwartaal van 2022 gestegen met bijna 10%. Na Estland (+27%), Tsjechië (+23%), Hongarije (+23%) en Litouwen (+22%) stegen de huizenprijzen het hardst in Nederland.

In het tweede kwartaal van 2022 was de transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 16,9% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee kwam ook voor het eerst de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwkoopwoning uit boven de half miljoen euro.De prijs van een bestaande koopwoning was gemiddeld 18,4% hoger. Daarmee was de stijging minder hoog dan in het eerste kwartaal van 2022 toen deze nog boven de 20% uitkwam.