Steeds meer werkgevers pakken stress op de werkvloer aan

Het aantal werkgevers dat beleid heeft om werkstress aan te pakken, neemt toe Het aantal werkgevers met anti-werkstressbeleid is gegroeid van 69% in 2014 naar 77% in 2016. Uit cijfers van TNO blijkt verder dat tegelijkertijd ook de kosten en de duur van het verzuim door werkstress zijn gestegen. Van alle verzuimde werkdagen had 16% werkstress als reden. In totaal hebben werknemers in 2016 ruim 7 miljoen dagen verzuimd wegens werkstress. De daarmee gemoeide verzuimkosten voor werkgevers liggen rond de 2 miljard euro. De kosten van het ziekteverzuim door werkstress is tussen 2012 en 2015 van 7.300 naar 7.800 euro per verzuimende werknemer.

Het gemiddeld aantal verzuimdagen door werkstress lag in 2007 nog op 24 dagen per uitgevallen werknemer. In 2016 steeg dit naar 30 dagen. Eén op de zeven werknemers geeft aan last te hebben van burn-outklachten, 38% van de werknemers ervaart hoge taakeisen en 45% een lage autonomie. Daarnaast geeft 44% van de werknemers aan dat maatregelen tegen werkstress nodig zijn. Door in een vroeg stadium werkstress bespreekbaar te maken en samen naar oplossingen te kijken, kan uitval worden voorkomen, aldus de onderzoekers.

Ongewenst gedrag

In het TNO-onderzoek is werknemers tevens gevraagd naar ongewenst gedrag. Bijna één van de vier van hen heeft aangegeven dat zij te maken hebben gehad met ongewenst gedrag door klanten, patiënten, leerlingen of andere externen, 6% met seksuele intimidatie en eenzelfde percentage met pesten. Met ongewenst gedrag door leidinggevenden of collega’s is één op de zes werknemers naar eigen zeggen geconfronteerd, 2% met seksuele intimidatie en 8% met pesten.

In 2014 startte het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een campagne over Werkstress met als doel het onderwerp op de agenda te zetten bij werkgevers en werknemers. Meer dan 200 organisaties, waaronder Nationale Nederlanden, Nissan en de Tweede Kamer organiseren dit jaar in de campagneweek activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten. Deze week werd de ‘Week van de Werkstress’ voor het vierde achtereenvolgende jaar georganiseerd om aandacht te vragen voor werkstress Ook gaan werknemers en werkgevers dagelijks in gesprek met verschillende wetenschappers tijdens de dagelijkse Facebook Live en is er de mogelijkheid om je aan te melden voor de Werkstress Whatsapp-service