PwC’s 21ste CEO Survey:Nederlandse CEO’s nog steeds optimistisch én bezorgd

Nederlandse CEO’s zijn optimistisch over de economische groei. Uit de Nederlandse uitkomsten van de CEO Survey blijkt dat een ruime meerderheid van hen verwacht dat de economie wereldwijd de komende twaalf maanden groeit. Een overgrote meerderheid is (heel tot gematigd) optimistisch over de vooruitzichten voor het eigen bedrijf. Nederlandse CEO’s maken zich ook zorgen, niet alleen over ontwikkelingen die hun markt raken, maar ook over de economische, politieke en sociale omgeving waarin ze opereren. De Nederlandse uitkomsten van de CEO Survey liggen in lijn met de wereldwijde uitkomsten.

Uitkomsten

  • 67 procent van de Nederlandse CEO’s denkt dat de wereldwijde economische groei het komend jaar toeneemt. 26 procent denkt dat de economie dezelfde omvang zal houden.
  • 40 procent van de Nederlandse CEO’s is vol vertrouwen dat de omzet van het eigen bedrijf het komend jaar toeneemt. 49 procent heeft daar enigszins vertrouwen in.
  • Nederlandse CEO’s beschouwen cyberinbreuken (86 procent is heel erg tot enigszins bezorgd), de beschikbaarheid van essentiële vaardigheden (74 procent) en technologische veranderingen (68 procent) als de grootste bedreigingen van hun business.
  • Als het gaat om potentiële economische, politieke en sociale bedreigingen, zijn Nederlandse CEO’s het meest (heel erg en enigszins) bezorgd over overregulering (84 procent), populisme (84 procent en geopolitieke onzekerheid (80 procent).