PwC: Nederlandse bedrijven benutten onvoldoende kansen vierde industriële revolutie (Industrie 4.0)

 Het merendeel van de Nederlandse bedrijven ziet zichzelf als een ‘digitale beginner’. In Nederland zijn we nog terughoudend in het benutten van de kansen van de zogeheten vierde industriële revolutie, Industrie 4.0. Dat blijkt uit de Global Digital Operations Study 2018 van Strategy&, een onderdeel van accountants- en advieskantoor PwC. Voor het onderzoek werden ruim 1100 bestuurders binnen de maakindustrie in 26 landen geïnterviewd.  Driekwart van de Nederlandse respondenten ziet zichzelf als een digitale beginner.

“Dit sluit aan bij mijn gesprekken met kopstukken uit de Nederlandse industrie. Zij bevestigen dit beeld’, zegt Michel Mulders, bij PwC expert op het gebied van Industrie 4.0. Wat Mulders betreft, moeten Nederlandse bedrijven de komende jaren aan de slag om te versnellen zodat de achterstand ten opzichte van vooral Aziatische bedrijven niet onoverbrugbaar wordt. In vergelijking met de rest van de wereld is de Nederlandse industrie nu minder optimistisch over de te verwachte omzetgroei en de efficiencywinst die is te halen uit de investeringen in digitale technologieën. Daarnaast spenderen Nederlandse bedrijven liever geld aan technologieën die zich reeds hebben bewezen (internet of things, manufacturing execution systems, voorspellend onderhoud) dan in nieuwe opkomende technologieën (kunstmatige intelligentie, blockchain, virtual reality).

Nederland terughoudend in benutten kansen

Waar Nederland terughoudend is in het benutten van de kansen van de vierde industriële revolutie, is Azië hard op weg om koploper in de wereld te worden. Maar liefst een derde van de Aziatische bedrijven maakt de komende vijf jaar gebruik van volwassen digitale ecosystemen. Dit zijn systemen waarin meerdere partners hun waardeketens aan elkaar hebben verbonden met behulp van nieuwe technologieën. In Amerika is dat een kwart en in Europa zelfs maar 15%.“Nederland loopt al jaren achter als je kijkt naar de snelheid waarmee de kansen die Industrie 4.0 biedt, worden omgezet in strategisch voordeel. Terwijl we door onder andere onze hoogwaardige ICT-infrastructuur en topsectoren van wereldniveau een uitstekende uitgangspositie hebben.”, aldus Mulders.

Uit de Global Digital Operations Study 2018 is verder gevraagd naar de mate waarin neen negental nieuwe technologieën binnen bedrijven zijn geïmplementeerd. Daarin scoorde ‘voorspellend onderhoud van machines en producten’ het hoogst (51%), op de voet gevolgd door manufacturing Execution Systems (MES) met 49%. Op wat verdere afstand volgen  connectiviteit/Internet of Things (40%), geïntegreerde end-to-end supplychain-planning (39%), digitale versie van producten en productielijn (30%), samenwerkende (slimme) robots/robotic process automation (RPA, 30%), blockchaintechnologie (17%), kunstmatige intelligentie (8%) en virtual reality/augmented-realityoplossingen.

Foto PwC