Onderzoeksraad neemt onderzoek naar veiligheid Peter R. de Vries over

De Onderzoeksraad voor Veiligheid zal het onderzoek naar de veiligheidssituatie van Peter R. de Vries overnemen. Demissionair minister Grapperhaus had oorspronkelijk Tjibbe Joustra aangewezen om het onderzoek te doen, maar daar kwam van veel kanten kritiek op, onder meer van de advocaten van de kroongetuige in het Marengoproces, Nabil B.

Joustra zou niet onafhankelijk zijn, omdat hij ook Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid NCTV is geweest. Gisteren vroeg een Kamermeerderheid Grapperhaus in het onderzoek geen onomkeerbare stappen te zetten.Bij het onderzoek gaat het onder meer om de vraag of de NCTV De Vries had moeten beveiligen, hoewel hij dat zelf weigerde.

Breed draagvlak

Grapperhaus schrijft nu aan de Tweede Kamer dat hij vanwege het grote maatschappelijk belang sterk hecht aan breed draagvlak voor het onderzoek. Hij benadrukt dat hij nooit enige twijfel heeft gehad over de geschiktheid en onafhankelijkheid van Joustra, maar dat hij alles overwegende nu toch de Onderzoeksraad inschakelt. Hij heeft voor zijn beslissing meerdere gesprekken gevoerd met diverse betrokkenen, onder wie de familie van De Vries.

De Onderzoeksraad moet niet alleen kijken naar de beveiligingssituatie van de vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengoproces, De Vries. Ook de beveiliging van de broer en advocaat van de kroongetuige moet onder de loep worden genomen. Net als De Vries zijn die twee vermoord.De Onderzoeksraad mag zelf de opzet van het onderzoek bepalen.

Bron NOS