Onderzoek ADP: Werknemers blijven ook tijdens coronacrisis massaal overwerken

Het aantal uren dat medewerkers gemiddeld overwerken, is tijdens de coronacrisis opnieuw gestegen. Gemiddeld wordt sinds de corona-uitbraak per week één uur extra onbetaald overgewerkt. Daarmee loopt het gemiddelde aantal overwerkuren, dat voor de pandemie eind 2019 al hoog lag en kan leiden tot klachten als stress, een lagere arbeidsproductiviteit en zelfs fysiek ongemak, steeds verder op. Dit blijkt uit de onderzoeken Workforce View 2020 Volume 1 pre-COVID-19 en Volume 2 post-COVID-19 van HR- en salarisdienstverlener ADP. Voor het eerste onderzoek zijn ruim 32.000 werknemers wereldwijd, waarvan 1.904 in Nederland, bevraagd over actuele thema’s die spelen op de werkvloer en de toekomst van werk. Als gevolg van de corona-uitbraak is in het tweede kwartaal van 2020 een tweede onderzoek, onder bijna 12.000 werknemers, uitgevoerd.

Meer overwerk tijdens coronacrisis
In alle onderzochte gebieden werkten mensen sinds de corona-uitbraak meer onbetaald over in vergelijking met een halfjaar eerder. In Europa steeg het gemiddelde met één uur, van bijna vijf naar bijna zes uur per week. Dat is vergelijkbaar met de situatie in Latijns-Amerika en Azië-Pacific. Opvallend zijn de cijfers in Noord-Amerika: daar zijn werknemers gemiddeld drie uur per week meer gaan overwerken, van vier naar zeven uur per week.

Volgens Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland, lijkt het massale thuiswerken de drempel voor overwerken te verlagen: “Het is natuurlijk eenvoudiger om thuis net iets vaker de laptop te openen of de tijd die je anders kwijt bent aan het reizen naar kantoor nog even door te werken. Ongemerkt kan dit al snel oplopen. Wat ook kan meespelen, is dat medewerkers in deze lastige tijden misschien net een stapje extra zetten om hun organisatie niet (verder) in de problemen te laten komen.”

Geen verbetering zichtbaar
Het gemiddeld aantal uur onbetaald overwerk nog voor de coronacrisis laat zien dat dit sinds vorig jaar niet is verbeterd. Voor Nederland geldt dat waar in 2018 nog één op de vijf medewerkers gemiddeld zes tot tien uur per week overwerkte, dit eind 2019 bijna één op de vier was. Het percentage Nederlandse medewerkers dat gemiddeld tien uur of meer overwerkt (10%), bleef gelijk aan het jaar daarvoor. Ook opvallend: 5% van de Nederlandse respondenten gaf aan gemiddeld maar liefst 26 uur of meer onbetaald over te werken.

Op de lange termijn kan zo een zorgelijke situatie ontstaan, volgens Brand: “Het is niet voor het eerst dat we zien dat medewerkers de nodige uren extra maken. Ik verwacht niet dat de coronacrisis hier verbetering in zal brengen, integendeel. Door de economische onzekerheid zullen medewerkers nog meer druk voelen om meer te gaan werken, wat leidt tot verhoogde risico’s op overspannen personeel en verminderde arbeidsproductiviteit. Werkgevers doen er daarom verstandig aan om de belastbaarheid van hun medewerkers goed in de gaten te houden, juist ook nu er veel thuis wordt gewerkt.”     Onderzoek Kaspersky: Negen van de tien mensen wil iets fysieks   aan zichzelf veranderen en bijna een derde zelfs met technologie;  angst voor ‘body hacking’ is echter groot Nieuw onderzoek van Kaspersky toont aan dat menselijke augmentatie,  het proces van het opnieuw creëren of verbeteren van onze fysieke en mentale vermogens,  groots wordt toegejuicht: 92% van de respondenten zou een fysiek aspect aan zichzelf veranderen indien mogelijk, terwijl bijna tweederde (63%) zou overwegen om hun lichaam – permanent of tijdelijk – uit te breiden met technologie om het te verbeteren. Tegelijkertijd vreest een groot deel dat ons lichaam het doelwit kan worden van cybercriminelen.   Menselijke augmentatie was voorheen voorbehouden aan science fiction, maar wordt werkelijkheid nu digitale technologie een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven is geworden. Nieuw onderzoek toont aan dat het enthousiasme groot is, ALDUS adp.

Menselijke augmentatie toegejuicht, maar…
Uit het uitgebreide onderzoek onder 14.500 volwassenen in 16 landen in Europa en Noord-Afrika bleek, dat Italianen het meest geneigd zijn om menselijke augmentatie te overwegen (81%) en Britten het minst (33%). Sommige respondenten spraken daarbij de wens uit om smartphones met hun lichaam te verbinden.


De meeste respondenten gaven aan dat ze wilden dat menselijke augmentatie werd gebruikt voor het welzijn van de mensheid, waarbij 53% zei dat het zou moeten worden gebruikt om de kwaliteit van leven te verbeteren. Over de hele linie was het doel van elke menselijke augmentatie, in elk land, het verbeteren van de algehele lichamelijke gezondheid (40%) of het gezichtsvermogen (33%).

Angst voor ‘body hacking’
Er blijven echter twijfels bestaan, zoals de vrees dat augmentatie beperkt blijft tot de rijken (69%), terwijl bijna negen op de 10 (88%) respondenten aangaven bang zijn dat hun lichaam gehackt zou kunnen worden door cybercriminelen.

Marco Preuss, directeur van het Global Research & Analysis Team Europe bij Kaspersky: “Menselijke augmentatie is tegenwoordig een van de belangrijkste technologische trends. We zien nu al dat een breed scala aan praktische toepassingen wordt ingezet, zoals het bioprinten van organen. Mensen hebben gelijk als ze op hun hoede zijn, want we hebben gemeenschappelijk overeengekomen normen nodig om ervoor te zorgen dat augmentatie zijn volledige potentieel bereikt en de risico’s tot een minimum beperkt.”   Andere resultaten uit het onderzoek: Volwassenen in Zuid-Europa, waaronder Spanje, Portugal, Griekenland en Italië, samen met Marokko, behoren tot meest openstaand voor menselijke augmentatie;
  Volwassenen in het VK en Frankrijk lijken het meest sceptisch te zijn over menselijke augmentatie: 36% van de Britten en 30% van de Franse volwassenen is tegen het concept. Meer dan de helft van de volwassenen in Frankrijk (53%) en het VK (52%) gelooft dat menselijke augmentatie gevaarlijk zal zijn voor de samenleving, ver boven het studiegemiddelde van 39%;
  Het kunnen verbeteren van een aantrekkelijker lichaam sprak meer dan een derde (36%) van de vrouwen aan, tegenover slechts een kwart (25%) van de mannen, terwijl mannen meer geïnteresseerd zijn in het verbeteren van hun kracht (23%), dan vrouwen (18%);
  Bijna de helft (47%) van de ondervraagden is van mening dat regeringen menselijke augmentatie moeten reguleren. Het VK is het meest voorstander van overheidsingrijpen (77%) en Griekenland is het meest resistent (17%);
  Een derde van de mensen (33%) wordt enthousiast van het idee van menselijke augmentatie, maar vrouwen (21%) zeggen iets meer dan mannen (15%), dat ze meer bezorgd, dan enthousiast zijn over augmentatie.