Omzetstijging zakelijke dienstverlening versnelt

De omzet van de zakelijke dienstverlening steeg in het tweede kwartaal van 2018 met 8,6% ten opzichte van een jaar eerder. De stijging was hoger dan in het eerste kwartaal (7,5%). Het is de hoogste stijging in ruim twee jaar. In het vierde kwartaal van 2015 was de stijging voor het laatst hoger, 9,0%. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De omzet uit de IT-dienstverlening steeg met 6.1% en die uit zakelijke dienstverlening met 8,6%. Vooral de omzetten van ingenieurs en de rechtskundige dienstverlening groeiden meer dan een kwartaal eerder. De uitzendbranche is opnieuw de koploper met een omzetstijging van 12,2%. Die stijging is vergelijkbaar met een kwartaal eerder. De omzet bij de ingenieurs steeg met 10,5%., bij de rechtskundige dienstverlening met 8,4% en bij de schoonmaak- en hovenierbranche met 8,3%. In de branches accountancy en administratie (5,2%), architecten (4,3%) en reclamewezen (4.0%) viel de omzetgroei iets lager uit.  De branche markt- en opinieonderzoek liet als enige branche een omzetdaling zien, van 2,3%. Het is de eerste daling in bijna vijf jaar voor deze branche.

Tekort aan personeel grootste belemmering

Zakelijke dienstverleners hebben positieve verwachtingen voor de komende drie maanden. Per saldo verwachten zij een verbetering van het economisch klimaat in de komende drie maanden. Ook zijn zij positief over de verwachte omzet, prijzen en personeelssterkte.

Wel wordt een tekort aan personeel als een belemmering gezien. 34,5 % van de zakelijke dienstverleners en 39,1% van de IT-dienstverleners noemt een tekort aan personeel als belemmering. In de uitzendbranche is dit het hoogst (58,2%), gevolgd door architecten- en ingenieursbureaus (40,5%), accountancy en administratie (35,2%), schoonmaak- en hoveniersbedrijven (34,2%), de markt- en opinieonderzoeksector (27,2%) en rechtskundige dienstverleners (14,8%).  In bijna alle branches wordt dit als de belangrijkste belemmering gezien.

Alleen in het reclamewezen worden andere belemmeringen vaker genoemd. In die branche worden zowel onvoldoende vraag als financiële beperkingen door 16,4% van de ondervraagden als belangrijkste belemmeringen gezien, terwijl 10,8% een tekort aan arbeidskrachten als belemmering noemt