Omzet transportsector groeit voor derde kwartaal op rij naar hoogste niveau ooit

 

Een omzetgroei voor het derde kwartaal op rij naar het hoogste niveau ooit gemeten,  een voortgezet positief vertrouwen in de economie bij de transporteurs en daardoor meer positieve toekomstverwachtingen en het laagste niveau sinds jaren voor het aantal uitgesproken faillissementen. Dat zijn enkele uitkomsten uit de  CBS Kwartaalmonitor Transport over het derde kwartaal van 2017. De totale omzet groeide met 4,8% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In alle branches steeg de omzet. De sterkste groei vond plaats bij het vervoer over water, op korte afstand gevolgd door de dienstverlening van het vervoer en het vervoer over land. Hekkensluiter was dit kwartaal de Luchtvaartsector, met een groei van 2,3%.

In het derde kwartaal zijn er 39 faillissementen uitgesproken, het laagste aantal  in de afgelopen acht jaar. In het goederenwegvervoer – de bedrijfstak met de meeste bedrijven in de transportsector – gingen de meeste bedrijven failliet (15), gevolgd door de expediteurs en de post en koeriers met beiden zeven gedwongen bedrijfssluitingen. Er werden 1.265 nieuwe bedrijven opgericht, 8% minder dan een jaar eerder. Bijna de helft van de nieuwe bedrijven houdt zich bezig met personenvervoer over de weg. Verder zijn er 615 transportbedrijven opgeheven (min 28%),  vooral het aantal lokale postbedrijven en koeriers daalde minder hard dan een jaar geleden. In totaal telt Nederland aan het eind van het derde kwartaal 40.770 transportbedrijven, ruim 5% meer dan een jaar eerder.

Ondernemers in de transportsector zijn positief gestemd over de nabije toekomst en het ondernemersvertrouwen  neemt toe. Per saldo verwacht 12% van de ondernemers een toename van de export in het vierde kwartaal, 11% een verbetering van het economisch klimaat, 17% een tariefstijging en 12% een toename van de personeelssterkte

Deelbranches in Q3

Vervoer over land : Omzet stijgt al vier jaar onafgebroken, nu met ruim 5% t.o.v.  een jaar eerder. De De grootste stijging kwam op naam van de verhuizers (+ bijna 9%). De toenemende vraag naar transportdiensten heeft ook een positief effect gehad op de opbrengsten van het goederenwegvervoer, de grootste branche in de transportsector (+ 5%).  Ook bij het personenvervoer over land werd er meer omzet behaald: bij bus-, tram- en metrovervoer (+ 5%),  spoorvervoer (+ 5%), bij taxibedrijven (+ 4,5%) en bij verhuizers zelfs met 9%, het vierde jaar van groei op rij.  Het aantal personen dat verhuisd is nam met ruim 2,5% toe. Per saldo verwacht 24% een omzettoename 12% uitbreiding van het personeelsbestand en 10% een tariefstijging.

Vervoer over water: De omzet steeg voor derde kwartaal op rij (met 6%). In de zeevaart groeiden vooral de containervaarders, terwijl de binnenvaart last had van  periodes met laagwater, wat inzet van meer schepen vereiste doordat er minder lading vervoerd kon worden. Verder is er door de binnenvaart iets meer vracht vervoerd met bovendien gemiddeld 27% hogere tarieven. Per saldo verwacht 4% een verslechtering van het economisch klimaat en 15% een afname van de omzet. Hier is sprake van een seizoenseffect: Het aantal ondernemers dat zijn prijzen verwacht te verhogen is even groot als het aantal dat prijsdalingen voorziet. Ook worden er komend kwartaal nauwelijks veranderingen in het personeelsbestand verwacht.

Vervoer door de lucht: De omzet steeg met 2,3%.  De inkomsten uit personenvervoer stegen, terwijl de omzet van het vrachtvervoer daalde. De laatste drie kwartalen van vorig jaar kromp de omzet bij de luchtvaartmaatschappijen. Dit jaar was er in de eerste drie kwartalen juist een omzettoename.

Dienstverlening voor het vervoer: Er werd een omzetgroei van ruim 5% geboekt.  Bij de expediteurs groeide de omzet met ruim 7% het meest. De laad-, los- en overslagbedrijven kenden de laagste groei in de gehele transportsector (+ 0,2%). De overige branches kenden ook omzetgroei; bij de opslagbedrijven met bijna 6%. Per saldo verwacht 18% een beter economisch klimaat, 11%  een verbetering van de omzet, 8% een toename van de personeelssterkte en 9% een prijsstijging.

Post- en koeriersdiensten: De omzet groeide met 4,6%, vooral door toedoen van de  koeriersdiensten. Er werd 21% meer omzet uit het internet gehaald. De consumentenprijs voor koeriersdiensten steeg met 2,5%.