Omzet horeca evenaarde vorig jaar met stijging van 7,4% de recordgroei in 1999

 

De omzet van hotels, restaurants en cafés steeg in het vierde kwartaal van 2017 met 0,5% ten opzichte van het vorige kwartaal.  Al bijna vijf jaar neemt de omzet van de horeca toe. In 2017 heeft de horeca 7,4% meer omgezet dan in 2016, een toename waaraan alle branches bijdroegen., zo blijkt uit de kwartaalmonitor van het CBS. Daaruit komt verder naar voren dat het volume van de horeca in 2017 groeide met 4,9%, de werkgelegenheid weer toeneemt, het ondernemersvertrouwen met ‘+18 ‘de hoogste waarde sinds de start van de metingen in 2008 bereikte en het totale aantal bedrijven in de horeca op 55.700 is gekomen.

De prijzen in de traditionele horeca lagen 2,3% hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging is daarmee iets minder dan in het voorgaande kwartaal. De prijsontwikkeling van de traditionele horeca ligt nu al veertien kwartalen boven de inflatie. Met de omzet- en volumegroei is de werkgelegenheid in de horeca toegenomen. Aan het eind van het vierde kwartaal stonden er ruim 16,700 vacatures open, 3,600 meer dan een jaar eerder. De 20.000 ontstane vacatures lagen in het vierde kwartaal 1.000 meer dan een jaar eerder. Het aantal vervulde vacatures (22.000) steeg met 10% in vergelijking met dezelfde periode in 2016. Er gingen in het vierde kwartaal 53 horecabedrijven failliet, acht minder dan in het voorgaande kwartaal. Ten opzichte van een jaar eerder was het aantal faillissementen nog meer afgenomen (11).

Per saldo 65 van de horecaondernemers verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar een afname van de omzet. Drie maanden geleden werd per saldo nog een toename van de omzet voorzien. Door per saldo 9% van de ondernemers wordt een verbetering van het economisch klimaat voorzien. Over de personeelssterkte zijn ondernemers gunstiger gestemd dan in het afgelopen kwartaal. Per saldo verwacht 11% van hen een uitbreiding van het personeelsbestand en 17% een stijging in de verkoopprijzen door te voeren.

In de horeca zijn er iets meer dan 1.480 nieuwe bedrijven gestart. Dat is ongeveer 20% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Tegelijkertijd zijn er 885 horecabedrijven permanent gestopt met hun werkzaamheden in deze branche. Dat is een afname van ongeveer 25% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het grootste deel van deze dynamiek zat bij de eet- en drinkgelegenheden, maar daar zijn dan ook de meeste bedrijven actief. In totaal waren er in de horeca aan het eind van het vierde kwartaal 55.750 bedrijven actief, ongeveer 4,5% meer dan een jaar geleden.

Foto CBS