Omzet groothandel bijna 22 procent hoger in eerste kwartaal 2022

De omzet van de groothandel en de handelsbemiddeling was in het eerste kwartaal van 2022 21,8 procent hoger dan een jaar eerder. Het aantal faillissementen in deze sector was iets lager dan in het vorige kwartaal. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.


De omzet steeg het hardst in de groothandel in olie en steenkool. In het eerste kwartaal van 2022 was de omzet 69,3 procent hoger dan een jaar eerder. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2021 steeg de omzet ook in de groothandel in landbouwproducten (19,2 procent), voedingsmiddelen (14,7 procent), non-food (13,8 procent), industriemachines (12,2 procent) en ICT-apparatuur (11,1 procent). De omzetzetgroei wordt deels veroorzaakt door de hogere prijzen.

Minder bedrijven failliet

In het eerste kwartaal van 2022 werden 40 bedrijven in de groothandel en handelsbemiddeling failliet verklaard. Dat is iets minder dan in het laatste kwartaal van 2021. Toen werden er 43 bedrijven failliet verklaard. Het aantal faillissementen ligt, na een piek in het tweede kwartaal van 2020, al bijna twee jaar op een historisch laag niveau.

In het begin van het tweede kwartaal kwam het ondernemersvertrouwen uit op 18,4 punten. Dat was 8,5 punten hoger dan een kwartaal eerder. Ondernemers waren vooral optimistisch over omzetverwachting voor het derde kwartaal. Ook verwachtten ondernemers de komende maanden meer personeel nodig te hebben.

Minder optimistisch waren de ondernemers over de te verwachten winst van de onderneming. Deze indicator nam af van +8,0 in het eerste kwartaal tot +0,8 in het tweede kwartaal.