Omzet autobranche liep vorig jaar terug met 6,9%; geen verdere omzetdaling in vierde kwartaal 2020

De omzet van de auto- en motorbranche was in het vierde kwartaal van 2020 nagenoeg gelijk aan die van een jaar eerder. Over heel 2020 nam de omzet met 6,9% af ten opzichte van 2019. Na vijf jaar van omzetgroei daalde de omzet van alle deelbranches, behalve van de handel en reparatie van motoren (stijging van 2,8%). De importeurs, de gespecialiseerde reparatie en de handel in onderdelen hadden een omzetdaling van meer dan 10%. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de auto- en motorbranche.

In het eerste kwartaal van 2020 had de auto- en motorbranche een omzetdaling van 2% ten opzichte van een jaar eerder. De importeurs werden als eerste getroffen door het sluiten van fabrieken in binnen- en buitenland, en zagen hun omzet met 10,5% dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Als gevolg van de eerste lockdown hadden nagenoeg alle deelbranches in het tweede kwartaal te maken met een omzetdaling. In de autobranche als geheel daalde de omzet dat kwartaal met ruim 25%. Naast de importeurs werden ook de handel in auto-onderdelen en de zware bedrijfsautobranche zwaar getroffen. Het derde kwartaal liet voor de gehele branche een herstel zien ten opzichte van een kwartaal eerder (23%) maar de omzet was nagenoeg gelijk aan hetzelfde kwartaal van 2019.

Omzet in vierde kwartaal gelijk gebleven

De omzet van de gehele autobranche is in het vierde kwartaal van 2020 bijna niet veranderd ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. De omzet in de handel en reparatie van motoren was hoger dan een jaar eerder (6,7%): deze deelbranche lijkt het minst getroffen door de coronacrisis. De handel en reparatie van personenauto’s had ook nog een licht positieve omzetontwikkeling ten opzichte dezelfde periode een jaar eerder (1,2%). Aan het eind van 2020 steeg de verkoop van nieuwe elektrische auto’s, als gevolg van een verandering in de bijtelling met ingang van 2021.

Het vertrouwen van ondernemers in de autobranche was gedurende heel 2020 negatief, vooral in het tweede kwartaal (-46,9). Aan het begin van het vierde kwartaal was het ondernemersvertrouwen met -6,9 weer iets positiever. Aan het begin van het eerste kwartaal van 2021 is het ondernemersvertrouwen opnieuw flink afgenomen (-20,5).