Nederlandse CEO’s minder optimistisch dan vorig jaar

 

Nederlandse CEO’s zijn minder optimistisch over de economische groei dan vorig jaar. Uit de Nederlandse uitkomsten van PwC’s wereldwijde enquête blijkt dat nog maar zo’n 32% van de ondervraagde CEO’s verwacht dat de economie de komende twaalf maanden (bescheiden) zal groeien. Dat is fors minder dan vorig jaar. Uit de CEO Survey blijkt verder dat Nederlandse CEO ’s zich vooral zorgen maken over de internationale omgeving waarin zij zakendoen. De Nederlandse uitkomsten zijn in lijn met de wereldwijde uitkomsten.

Belangrijkste uitkomsten:

  • 32% van de Nederlandse CEO’s denkt dat de wereldwijde economische groei komend jaar toeneemt. Vorig jaar was dat nog 67%. 33%t verwacht krimp.
  • 42% van de Nederlandse CEO’s is vol vertrouwen dat de omzet van het eigen bedrijf de komende twaalf maanden toeneemt. Kijkend naar een langere termijn van drie jaar, komt dat percentage uit op 28 procent.
  • De grootste zorgen van de Nederlandse CEO’s hebben betrekking op politieke onzekerheid (74%), overregulering (72%), geopolitieke onzekerheid (70%), beschikbaarheid van key skills (70%), cyberbedreigingen (69%) en handelsconflicten (68%).

Het totale Engelstalige rapport is hier te downloaden: https://www.pwc.com/gx/en/ceo-survey/2019/report/pwc-22nd-annual-global-ceo-survey.pdf.