Nederland scoort hoog in Europees onderzoek naar tevredenheid over arbeidsomstandigheden

  Nederlanders zijn meer dan andere Europeanen tevreden over hun huidige werkgever, loon en baanzekerheid. Daarnaast ervaart de werkende Nederlander beduidend minder vaak stress dan werkenden in omliggende landen zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Optimisme typeert de Nederlandse werknemer ten opzichte van collega’s in andere Europese landen.  Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2023: a global workforce view, uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP in zeventien landen, waaronder Nederland.

Negen op de tien werkenden (92%) is tevreden over de huidige werkgever. Daarmee scoren de Nederlanders samen met de Zwitsers en Duitsers het hoogst. Het zijn dezelfde nationaliteiten die het meest positief zijn over hun perspectief op de arbeidsmarkt voor de komende vijf jaar. “Wij staan als Nederlanders niet bekend dat we optimistisch en snel tevreden zijn. Als we onze situatie vergelijken met die van andere Europeanen, hebben we het echter goed voor elkaar. Zo ervaren wij met 70% de hoogste baanzekerheid. In andere landen is dat al snel 10% lager,” aldus Agnes Jongkind, senior HR director bij ADP Nederland.

Dagelijks stress
Wat verder opvalt is dat meer dan de helft van de Nederlanders (55%) tevreden is met het ontvangen salaris, terwijl het gemiddelde in Europa 39% bedraagt. In Spanje is nog geen één op de drie (31%) tevreden met het bedrag op de loonstrook. Daarnaast ervaart 8% van de werkenden in ons land dagelijks stress, terwijl dat percentage in buurland Duitsland met 24% drie keer zo hoog is. In Spanje is het 19%, in Verenigd Koninkrijk en Polen 18% en in Frankrijk en Italië 17%.