Nederland na Scandinavische landen beste in staat om uit coronacrisis te komen

Nederland slaat zich goed door de coronacrisis heen en komt er economisch sterk uit. Ondanks een nieuwe lockdown, is de Nederlandse economie sterk genoeg om goed te herstellen van de coronacrisis . Alleen Finland, Zweden en Denemarken doen het nog beter. Onze geavanceerde digitale economie en goede sociale voorzieningen zorgen dat we snel herstellen van financiële klappen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het World Economic Forum (WEF) onder 37 landen

Nederland staat hoog op een lijst van landen die in staat zijn om hun economie zo om te vormen dat de effecten van de crisis teniet worden gedaan, onder meer vanwege de geavanceerde digitale economie. Na de drie genoemde Scandinavische landen neemt ons land plek vier in. Op nummer 5 staat China, gevolgd door Canada. Nieuw-Zeeland, waar het virus net als in China zo goed als verdwenen is, volgt op plaats 7.. In de top tien staan ook België, Duitsland, Frankrijk en Israël. Het WEF heeft alleen landen vergeleken waar het genoeg informatie over kon verzamelen.

‘Geavanceerde digitale economie’

Nederland scoort onder meer goed vanwege de hoogstaande digitale economie en digitale vaardigheden van de bevolking. Daardoor kan de economie in de lucht gehouden worden terwijl mensen vanuit huis werken. Volgens het rapport zijn naast een goede digitale infrastructuur ook het hebben van een flink sociaal vangnet – zoals Denemarken en Oostenrijk -, betrouwbare publieke instanties en ervaring met voorgaande pandemieën – zoals Zuid-Korea en Singapore  met SARS- voorwaarden om de crisis sterk door te komen.

Het onderzoek van het WEF beoordeelt de landen in totaal op elf gebieden, waarvan de score bepaalt in hoeverre een land z’n economie kan transformeren. Die gebieden zijn onder meer het vertrouwen in publieke instanties, de kwaliteit van sociale voorzieningen, het vermogen om te investeren in innovatie en het verbeteren van diversiteit en inclusiviteit.

Nederland krijgt in het rapport schouderklopjes op het gebied van opleidingen voor de toekomstige arbeidsmarkt. Volgens de onderzoekers heeft Nederland ook betrouwbare publieke instituties en goede sociale voorzieningen. In vijf van de elf onderzochte categorieën, staat Nederland in de top-5. Daarmee doet Nederland het bovengemiddeld, zegt onderzoeker Henk Volberda van de Universiteit van Amsterdam, die de Nederlandse gegevens verzamelde voor het rapport.

“Hoewel we nu in een harde lockdown zitten, is de Nederlandse economie dermate robuust dat die zich goed uit deze crisis kan transformeren”, aldus Volberda. “Je hoort nu economen zeggen dat de lockdown slecht is voor onze economie. Maar Nederland kan het goed aan. Het verwachte oplevingsvermogen is groot.”

Belastingparadijs

Nederland scoort relatief slecht op het gebied van belastingen. Volberda stelt dat de belasting op bedrijven, vermogen en arbeid in nationaal en internationaal verband progressiever moet worden. Dat wil zeggen dat hogere inkomens en winsten met een hoger percentage belast moeten worden. Nederland kan daarbij een voorbeeld nemen aan Zuid-Afrika, Japan en Zuid-Korea, blijkt uit het onderzoek. Volgens het Europees Parlement is Nederland een belastingparadijs.

Een ander verbeterpunt is dat Nederland meer moet investeren in onderzoek en innovatie, om de concurrentie in nieuwe markten te verbeteren. Ook is er meer aandacht nodig om rendabele verdienmodellen te ontwikkelen voor nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie, big data en robotica.

Bronnen NOS en RTL Nieuws