Minister Dekker houdt grotendeels vast aan nieuwe faillissementswet

Minister Sander Dekker van rechtsbescherming wil de faillissementswet grotendeels doorzetten om te voorkomen dat bedrijven omvallen. Dit tot onvrede van een flink deel van de Tweede Kamer die vreest dat kleinere ondernemers er de dupe van worden, zo bleek gisteren in een zogenoemd wetgevingsoverleg waar Kamerleden wijzigingen kunnen voorstellen.

De Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) is bedoeld om faillissementen zoveel mogelijk te voorkomen door het voor schuldeisers aantrekkelijk te maken akkoord te gaan met reorganisatie van een bedrijf dat in zwaar weer is. Nu is het zo dat elke individuele schuldeiser herstructurering kan tegenhouden. In de nieuwe wet is dat minder makkelijk.

“Als er nog iets van een toekomst zit in een bedrijf, dan is herstructureren beter voor alle partijen”, zei Dekker. “De te verdelen taart is klein bij een faillissement. Dus een faillissement voorkomen, is waarde creëren. “Herstructureren betekent in veel gevallen dat schuldeisers moeten inleveren. Critici vrezen dat kleine schuldeisers zoals leveranciers het met de WHOA afleggen tegen grotere schuldeisers zoals banken.”

ChristenUnie, PvdA en SP vinden  dat er meer waarborgen in moeten zodat kleinere schuldeisers, vaak mkb’ers, ‘niet achter het net vissen’. Zo zouden alle schuldeisers in principe zeker 20% van hun schuld moeten kunnen innen als er een akkoord wordt gesloten om een faillissement te voorkomen.Ook vinden de drie partijen dat schuldeisers bij een reorganisatie niet het recht moeten hebben contant geld te eisen. Ze zouden bijvoorbeeld genoegen moeten nemen met een aandeel. Het idee is dat banken anders, omdat ze vooraan staan, wel hun geld krijgen en kleinere schuldeisers niet.

 

Minister Dekker (VVD) zei ook te vrezen voor averechtse effecten: “Sympathiek, maar het leidt tot meer faillissementen”. Hij vreest voor de afschrikwekkende werking. “Dat er een situatie gaat ontstaan dat partijen zeggen: dan maar failliet, want dan haal ik er meer uit.”Één voorstel nam hij wel over. Het voordeel van schuldeisers met een onderpand ten opzichte van die zonder onderpand zoals leveranciers, wordt wat kleiner gemaakt. Donderdag stemt de Tweede Kamer over de wet en de voorgestelde wijzigingen.

Foto Rijksoverheid