Millennials twee keer vaker stress dan ouders: 30% klopt met stress aan bij leidinggevende

Millennials (mensen geboren tussen 1980 en 2000) ervaren ruim twee keer zo vaak hoge of bovengemiddelde stress ten opzichte van hun ouders (39% vs. 18%). Generatie X (geboren tussen 1956 en 1970) ligt hier tussenin, met 29%. Bovendien leed ruim een kwart (27%) van de millennials de afgelopen twee jaar aan zware stress, angsten of depressies. Generatie X (18%) en de babyboomers (12%) hebben hier minder vaak last van. Dit blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson, waarin zo’n 1.000 Nederlandse werknemers zijn gevraagd naar hun mening ten opzichte van hun gezondheid en pensioenvoordelen.

Aan de andere kant komt uit het onderzoek naar voren dat millennials makkelijker kunnen praten over hun stressgerelateerde problemen. Vier op de tien (41%) millennials zoekt in geval van stress steun bij vrienden, familieleden of collega’s. Bij Generatie X (27%) en de babyboomers (20%) ligt dit percentage een stuk lager. Drie op de tien millennials (30%) geven aan bij hun leidinggevende aan te kloppen in geval van stress. Bij Generatie X ligt dit percentage slechts op de helft (15%) en bij babyboomers nog lager (12%). Daarnaast geeft bijna de helft van de millennials (43%) aan dat ze externe hulp zullen zoeken, van bijvoorbeeld een arts, tegenover 30% van Generatie X en 25% van de babyboomers.

Hulp op maat

“De bewustwording rondom het thema stress op het werk neemt gelukkig toe, en steeds meer werkgevers ondernemen actie om deze problematiek aan te pakken”, zegt Lex Moerings, Head of Health & Benefits Benelux bij Willis Towers Watson. “Aangezien het ontstaan van stress verschillende oorzaken heeft, zullen ook de ondersteuningsbehoeften verschillen. Millennials spreken vaak makkelijk over hun problemen en reageren daardoor wellicht ook beter op begeleiding of therapie. De beste aanpak van mentale problemen dient daarom een breed pakket initiatieven te omvatten, van eenvoudig bewegingsplan tot en met medische behandeling.”

Medewerkers kunnen op verschillende manieren omgaan met hun hoge stressgevoelens. Ruim een derde van de millennials (37%) leeft zich uit in hun vrije tijd om stress te bestrijden en 45 procent trakteert zichzelf op winkeltherapie. Generatie X (24%) en de babyboomers (14%) leven zich veel minder vaak uit in hun vrije tijd om hun stress tegen te gaan. Ook is winkeltherapie bij zowel Generatie X (14%) als de babyboomers (12%) een stuk minder gebruikelijk.

Het onderzoek laat daarnaast zien dat vrouwen vaker met stress kampen dan mannen. Meer dan drie op de tien vrouwelijke respondenten (32%) lijdt aan hoge of bovengemiddelde stress, en 27% heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met ernstige stress, angsten of depressies. Bij mannen is dat respectievelijk 28% en 15 %.