Meer goederen vervoerd over de weg en over zee in 2018

 In 2018 werd 1,71 miljard ton goederen vervoerd vanuit, naar en binnen Nederland. Dit is een stijging van 1,2% in vergelijking met een jaar eerder. Deze toename was geheel het gevolg van meer goederenvervoer over de weg (1,6%) en over zee (1,5%). Dit meldt het CBS in de nieuwe Jaarmonitor goederenvervoer.

Van alle in 2018 getransporteerde goederen werd ruim 44% van het gewicht door vrachtauto’s vervoerd. Zeeschepen vervoerden ruim 35% van alle goederen, de binnenvaart ruim 18%. Het spoorvervoer (2,2%) en de luchtvaart (0,1%) dragen slechts zeer beperkt bij aan het totale goederenvervoer.

Vooral groei binnenlands transport

Het binnenlands goederenvervoer nam in 2018 toe tot 681 miljoen ton, een groei van 3,5%. Dit vervoer wordt vooral door vrachtauto’s verzorgd: 82% van alle binnen onze landsgrenzen getransporteerde goederen gaat over de weg. In 2018 vervoerden deze vrachtauto’s 2,6% meer dan het jaar daarvoor, met name meer bouw- en handelsgoederen.

Met binnenvaartschepen werd 7,3% meer vervoerd: dit betrof vooral metaalertsen en containergoederen. Het binnenlands spoorvervoer groeide met 16,9%, maar levert met 0,5% slechts een beperkte bijdrage aan het totale binnenlandse goederentransport.

Grensoverschrijdend transport stijgt voor zeeschepen

Het grensoverschrijdend goederenvervoer daalde in 2018 licht, naar bijna 1,04 miljard ton. Alleen overzee (1,5%) werd er meer vanuit en naar ons land vervoerd. Het grootste deel van deze goederen met een buitenlandse herkomst of bestemming werd vervoerd door zeeschepen (58%).

In de binnenvaart daalde het over de grens vervoerde gewicht met 4,6%. In de tweede helft van 2018 ondervonden binnenvaartschippers veel last van de lage waterstanden, waardoor schepen vanuit en naar Duitsland minder zwaar beladen konden varen. Per spoor werd 2% minder vervoerd vanuit en naar ons land, over de weg was dit 1,1%. Ook door de lucht nam het vervoer af, met 0,3%. De bijdrage van de luchtvaart in het totale grensoverschrijdende vervoer is met 0,2% gering.