Machines lucratiefste product voor Nederlandse export

De export van machines en machineonderdelen leverde in 2015 € 12,85 miljard euro op. Dat is bijna 2% van het bruto binnenlands product. Het gaat bijvoorbeeld om chipmachines en machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Dat meldt CBS op basis van een eerste onderzoek naar de belangrijkste exportgoederen. Na de machines is Nederlands aardgas (€ 6,76 miljard) via de export het belangrijkste. Agrarische producten zijn ook heel belangrijk voor de Nederlandse export. Zo staat sierteelt (bloemen, planten, boomkwekerijproducten, bloembollen) op plaats drie met een toegevoegde waarde van € 5,73 miljard). In de Top-10 van meest waardevolle exportproducten staan verder hoogwaardige kunststoffen (€ 5,4 miljard), metaal (€ 5,01 miljard), vlees (€4,4 miljard), zuivel (€ 3,54 miljard), bereidingen (o.a. babymelkpoeder, €3,43 miljard), groente en aardappelen (€3,39 miljard) en aardolieproducten (€2,7 miljard).

Minerale brandstoffen per euro minst winstgevend

Door alle afzonderlijke goederengroepen op te tellen kunnen zeven hoofdgroepen van goederen worden onderscheiden. Dit betreft de volledige export van Nederlandse makelij. Dan blijkt dat we aan alle voeding en dranken iets meer verdienen via de export dan aan alle machines en apparaten. Wel exporteren we meer machines en apparaten in termen van omzet.

Door het vergelijken van exportverdiensten en exportomzet kan ook worden berekend aan welke goederen we het meest en minst verdienen per euro exportomzet. Aan fabricaten en landbouwproducten (voeding, dranken, natuurproducten en grondstoffen) wordt per euro exportomzet het meest verdiend, tussen 65 en 73 eurocent.Aan een euro export van minerale brandstoffen verdienen we het minst (40 eurocent). Naast de lucratieve export van aardgas exporteert Nederland namelijk ook grote hoeveelheden aardolieproducten (zoals benzine en stookolie) met een lage toegevoegde waarde. De toegevoegde waarde is hier laag, omdat aardolieproducten geproduceerd worden uit ruwe aardolie die uit het buitenland wordt gehaald. Deze import drukt de winst voor de Nederlandse export.