Kwart Nederlanders ontevreden met koopwoning

Een kwart van de Nederlanders is niet tevreden met hun huidige koopwoning, waarbij vrouwen (27%) vaker ontevreden zijn dan mannen (23%). Dat is vooral het geval bij 40- tot 49-jarige vrouwen (37%) en van alle mannen zijn 18- tot 29-jarigen het minst tevreden, de enige leeftijdscategorie waarin zij meer ontevreden zijn dan vrouwen. Dat zijn enkele uitkomsten uit een onderzoek van Kadasterdata.nl onder huizenbezitters.

Mede door het beperkte huizenaanbod bevindt de gemiddelde verkoopprijs van een woning zich momenteel op recordhoogte, waardoor mensen sneller bereid zijn meer te bieden dan ze in eerste instantie voor ogen hadden. Het onderzoek brengt naar voren dat veel mensen achteraf het gevoel hebben dat ze te veel hebben betaald. Vooral huiseigenaren in Drenthe (21%)hebben bij nader inzien te veel geld betaald voor hun woning, gevolgd door Zuid-Holland (19%) en Noord-Holland (13%). Inwoners van Groningen (5%), Utrecht (6%) en Overijssel vinden het minst vaak dat hun koopwoning achteraf gezien te duur was

Andere uitkomsten uit het onderzoek: één op de tien huiseigenaren geeft aan dat zijn huis beter aansluit bij de wensen van zijn of haar partner, dan die van zichzelf. Bij hoger opgeleiden is dat het laagst (4%), bij middelbaar opgeleiden 11% en bij praktisch opgeleiden 12%. Uit het onderzoek blijkt dat zeven procent van de respondenten nog samen is met hun partner omdat ze samen een huis hebben gekocht. Bij mannen geeft 9% dat aan, bij vrouwen 5%. Met name mannen jonger dan veertig jaar blijven bij hun partner vanwege hun koophuis: 29%, bij vrouwen is dat 18%. Naarmate stellen ouder worden daalt het percentage dat bij problemen bij elkaar blijft vanwege de woning.  

Een andere uitkomst uit het onderzoek is dat vooral vrouwen na een relatiebreuk een ontoereikende hypotheek verwachten. Op de stelling: ‘Mochten mijn partner en ik uit elkaar gaan, dan denk ik niet ik in mijn eentje voldoende hypotheek kan krijgen om mijn partner uit te kopen!’, antwoord 27% van de mannen en 44% van de vrouwen bevestigend. Bij 30- tot 39-jarige vrouwen (57%), 50- tot 59-jarigen (56%) en 40- tot 49-jarigen 53%) is dat zelfs boven de helft. Bij mannen zijn die percentages resp. 38%, 23% en 31%.