KPMG: “Nederlandse bedrijven in trek bij buitenlandse investeerders”

Het aantal fusies en overnames op de Nederlandse markt is vorig jaar aanzienlijk toegenomen vergeleken met 2016. Vorig jaar werden 714 transacties gedaan, een stijging van ruim 11% ten opzichte van 2016. Toen bedroeg het aantal transacties 641. Hiermee onderscheidt Nederland zich duidelijk ten opzichte van de rest van Europa (4,2%) en de wereld (3,7%), waar de toename veel gematigder was. De waarde van transacties waarbij Nederlandse bedrijven betrokken waren, daalde echter aanzienlijk, € 89 miljard in 2016 tot € 51 miljard vorig jaar. Dit blijkt uit halfjaarlijks onderzoek van KPMG naar de bewegingen op de internationale fusie- en overnamemarkt.

Nederland blijkt steeds aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders. Bedrijven van over de grens nemen steeds meer ondernemingen in ons land over. Van de 714 transacties waarbij Nederlandse bedrijven in 2017 betrokken waren, ging het in bijna 35% (248 transacties) om de overname van een Nederlandse onderneming door een buitenlandse partij. Bij 27% (194 transacties) van de transacties nam een Nederlandse onderneming een buitenlands bedrijf over en bij 38% (272 transacties) was sprake van een deal tussen twee Nederlandse partijen.

“Als we kijken naar de afgelopen jaren, zien we dat het verschil tussen het aantal overnames door buitenlandse kopers van Nederlandse targets en het aantal overnames door Nederlandse bedrijven van buitenlandse ondernemingen gestaag groeit”, zegt Danny Bosker, partner bij KPMG Corporate Finance. Bosker: “De netto ‘export’ bedroeg vorig jaar 54 transacties, bijna 75% meer dan in 2016 en het hoogste aantal in de afgelopen zes jaar.”

Invloed China overschat

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat bij bijna 60% van de transacties waarbij een Nederlands bedrijf het doelwit is de koper afkomstig is uit de Europese Unie. In ruim 20% van de gevallen is de overnemende partij van Amerikaanse origine. Chinese bedrijven waren in 2017 goed voor slechts 2% van het aantal transacties. Bosker: “Daarmee zijn de Verenigde Staten de grootste investeerder in Nederland, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk en Duitsland. Ook Nederlandse bedrijven hebben een duidelijke voorkeur voor de EU als zij een bedrijf willen overnemen. Van de 194 overnames door Nederlandse bedrijven was 65% afkomstig uit een EU-land, gevolgd door de Verenigde Staten met 15%. China stond vorig jaar bij geen enkel Nederlands bedrijf op de radar.”

Onzekerheid nog niet voorbij

Ondanks de toename van het aantal transacties, in Nederland, in Europa en wereldwijd, is de onzekerheid op de fusie- en overnamemarkt nog niet verdwenen. Bosker: “Dat zien we duidelijk aan de bedragen die geïnvesteerd worden. Een aantal ontwikkelingen in de wereld is hierbij duidelijk van invloed. De toegenomen aandacht van landen voor een meer protectionistisch beleid, zoals de Brexit en de koers die de Amerikaanse president nog altijd vaart, hebben gevolgen voor de mondiale markt. Bovendien loopt er nog altijd een discussie binnen de Europese Unie over ongewenste buitenlandse overnames. Het is dan ook te verwachten dat de interesse in Nederlandse bedrijven onverminderd groot zal blijven zolang er geen additionele maatregelen vanuit Europa ingevoerd worden.”

Het volledige rapport vindt u hier: http://files.smart.pr/d1/03b8d02c0911e894557355db716391/KPMG-M_A-Overview-2017.pdf.

Foto KPMG