IT- en zakelijke dienstverleners zien omzet groeien

 

De omzet van de IT-dienstverleners steeg in het tweede kwartaal van dit jaar met 5,8% in vergelijking met Q2 2016; de zakelijke dienstverleners boekten een omzetgroei van 5,6%, lager dan de gemiddelde groei van de afgelopen twee jaar, toen de groei 7,4% bedroeg. Beide branches laten nu sinds het vierde kwartaal van 2013 onafgebroken groei zien, zo blijkt uit de Kwartaalmonitor  Zakelijke dienstverlening van het CBS. Binnen de zakelijke dienstverlening zijn er voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2016 branches die een omzetdaling laten zien: ingenieurs (min 0,6%) en reclamebureaus (min 1,5%). Zowel hoveniers als architecten lieten, net als het eerste kwartaal van dit jaar, een flinke omzetgroei zien. Het aantal zakelijke dienstverleners dat failliet ging daalde t.o.v.  zowel Q! als Q2 2016. Daarnaast zijn er minder bedrijven gestart en gestopt en ontstond een recordaantal nieuwe vacatures in de branche.

In het tweede kwartaal van 2017 zijn er 180 zakelijke dienstverleners failliet verklaard, 16 minder dan Q1 en 46 minder dan in Q2 2016. In de periode 2009 tot en met het tweede kwartaal 2017 gingen er gemiddeld 318 bedrijven per kwartaal over de kop. Er werden 11. 810 nieuwe zakelijke dienstverleners opgericht, 7,3% minder starters dan in dezelfde periode vorig jaar. Verder staakten  5 545 zakelijke dienstverleners hun werkzaamheden, een afname met  7,8%. De IT-dienstverlening telde 1 625 oprichtingen en 860 opheffingen tijdens het afgelopen kwartaal, resp. 16,8% en 5,5% minder dan een jaar eerder. In totaal zijn aan het eind van het tweede kwartaal 389.110 bedrijven actief in de zakelijke dienstverlening en 57.220 in de IT-dienstverlening.

Het ondernemersvertrouwen is sinds eind 2013 onafgebroken positief. Het vertrouwen van het totale Nederlandse bedrijfsleven is verbeterd tot een niveau van 15,9. Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke diensten is iets groter dan in het bedrijfsleven als geheel: 18,9.Het aantal bedrijven met een tekort aan personeel neemt snel toe: In de dienstverlening kampt inmiddels 20% van de bedrijven met deze belemmering; in de IT-dienstverlening 32%.

Ontwikkelingen per bedrijfstak in tweede kwartaal

IT-dienstverleners: Omzet groeit voor 15e kwartaal op tij: nu met 5,8% t.o.v. Q2 2016 en de hoogste groei in de afgelopen vijf kwartalen. De afzetprijzen waren lager dan in 2015. Er gingen 37 bedrijven  failliet, het hoogste aantal sinds Q1 2015. Per saldo verwacht 8% een groei van de omzet in het derde kwartaal, 13% een groei van de personeelssterkte en 8% een  verbetering van het economisch klimaat. Ondernemers verwachten nauwelijks verandering in de verkoopprijzen.

Rechtskundige en administratieve dienstverleners : De omzetgroei viel lager uit dan in Q1: In de administratieve dienstverlening bedroeg de groei 0,4%, terwijl deze in de zeven voorgaande kwartalen steeds boven de 3% uitkwam. Bij de rechtskundige dienstverlening bedroeg de groei 1,9%. De prijsontwikkeling steeg met 1,6% resp. 1,3% t.o.v. een jaar eerder. Er gingen vijf rechtskundig dienstverleners failliet, het gemiddelde sinds 2014, en zeven administratieve dienstverleners. Per saldo verwacht 20% procent een omzetdaling in Q3, 6% een prijsstijging en 17% een toename van de personeelssterkte.  .

Architecten- en ingenieursbureaus: De omzet bij architectenbureaus steeg met ruim 13% tov een jaar eerder, de grootste stijging ooit. Na vier jaar van omzetstijgingen daalde bij de ingenieursbureaus de omzet met 0,6%. Er gingen 13 architecten- en ingenieursbureaus failliet, wat er veel minder zijn dan het gemiddelde in de twee voorgaande jaren. Per saldo verwacht 17% een toename van de personeelssterkte in Q3, 6% een verbetering van het economisch klimaat en 2% een toename van de omzet.

Reclame- en marktonderzoekbureaus:  Bij reclamebureaus daalde de omzet met 1,5% ten opzichte van een jaar geleden, de eerste omzetdaling in twee jaar tijd. Markt- en opinieonderzoekbureaus zagen hun omzet met 4% stijgen en de prijzen met gemiddeld bijna 1%.  Na meerdere jaren van afnemende aantallen uitgesproken faillissementen lijkt het aantal faillissementen in de reclame- en marktonderzoeksbranche nu te stabiliseren. In het eerste halfjaar van 2017 gingen 28 bedrijven failliet, vergelijkbaar met de 27 failliete bedrijven in het eerste halfjaar van 2016.Per saldo voorziet 7% van de ondernemers een toename van de personeelssterkte, 10% een verbetering van het economisch klimaat en 5% een omzetstijging. Ondernemers in het reclamewezen en marktonderzoek verwachten nauwelijks verandering van prijzen.

Schoonmaakbedrijven en hoveniers : De omzet van schoonmaakbedrijven is in het tweede kwartaal van dit jaar met 6,8% , de hoogste groei sinds Q3 2008. In de tussentijd is de omzet gemiddeld met 1,3% gegroeid. De prijzen stegen gemiddeld met ruim 2% Hoveniers zagen hun omzet met 11,8% groeien, het  tweede kwartaal op rij met meer dan 10% groei. Daarentegen gingen meer hoveniers en schoonmakers op de fles: 21 resp 7. Per saldo verwacht 12% van de ondernemers een groei van de omzet in het derde kwartaal, verwachten een verbetering van het economisch klimaat en 21% een toename van de personeelssterkte. Ook verwacht een meerderheid een toename van de prijzen.

Uitzendbranche en arbeidsbemiddeling: De omzet steeg met 6,4% en het aantal uitzenduren met 4,2%. Zowel de uitzenduren in de kortlopende (+ 4,9%)  als in de in langlopende contracten (+ 3,5%) namen toe. Ondernemers in de uitzendbranche zijn, met een saldo van +45, zeer gunstig gestemd over de omzetgroei in het derde kwartaal. De verwachtingen voor de personeelssterkte (+38) en het economisch klimaat (saldo +36) zijn gunstiger dan drie maanden geleden en dan voor het derde kwartaal van 2016. Per saldo verwacht 13% een prijsstijging door te voeren.