Industriële omzet in derde kwartaal van dit jaar met 8,3% gestegen

Producenten in de industrie realiseerden in het derde kwartaal van 2018 een omzetgroei van 8,3%. De omzet stijgt hiermee al acht kwartalen op rij. Producenten verwachten voor 2019 een verdere toename van de omzet. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de industrie. De omzetgroei binnen Nederland lag in het derde kwartaal hoger dan de groei van de buitenlandse omzet. De industriële omzet binnen Nederland nam toe met 13,2%, terwijl de groei van de buitenlandse omzet 5,7% bedroeg. De afzetprijzen in de industrie stegen voor het achtste kwartaal op rij; ditmaal met 5,1%.
In de meeste hoofdbranches was de omzet hoger ten opzichte van een jaar eerder. In de aardolie-, chemische, farmaceutische en rubber- en kunststofproductenindustrie was het verschil met 18,2% het hoogst. De aardolieproducenten zetten jaar-op-jaar 47,9% meer om. De afzetprijzen stegen in de aardolie-industrie in het derde kwartaal ook het meest: 34,3%. De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In de chemische industrie was de omzet 9,6% hoger.

Bij de hoofdbranches was de omzet alleen in de textiel-, kleding- en lederindustrie lager: 2,3%. De textielindustrie, die het grootste aandeel heeft in deze branche, zette 1,2% minder om. De omzetgroei in de andere hoofdbranches van de industrie beliep als volgt; transport (+ 12,1%), hout- en bouwmaterialen (+ 7,1%), metaal (+ 5,8%), papier/grafisch (+ 3,2%) en voedings- en genotmiddelen (+ 0,8%).

Industriële producenten positief over 2019

Producenten in de industrie zijn positief gestemd over de omzet en de personeelssterkte in 2019. Per saldo een kwart (24,9%) van de producenten heeft aangegeven dat ze voor 2019 omzetstijgingen verwachten, het hoogste percentage sinds 2016 (+ 227,4%). Daarmee liggen de verwachtingen in lijn met de voorgaande twee jaren. Per saldo 16% van de producenten verwacht een hogere buitenlandse omzet te gaan realiseren in 2019, het laagste percentage sinds 2013.

De verwachtingen voor het komende jaar met betrekking tot de personeelssterkte zijn opnieuw positief. Per saldo voorziet 12,9% van de producenten een toename van de personeelssterkte, vrijwel hetzelfde groeipercentage als voor dit jaar (13%), maar beduidend hoger dan die in de vijf jaar daarvoor: min 8,3%, min 7,2%, + 0,1%, + 4,5 en + 1,4%