Herstel pandemie vergroot vertrouwen MKB-bedrijven

Kleine en middelgrote ondernemingen zijn steeds optimistischer nu het economische herstel na de COVID-19-pandemie doorzet, zo blijkt uit een studie van premium finance-bedrijf Premium Credit. Uit het onderzoek blijkt dat 37% van de mkb-bedrijven verwacht dat hun inkomsten de komende 12 maanden zullen stijgen, waarbij 15% een stijging van 10% of meer voorspelt. 26% procent verwacht dat hun inkomsten in de komende 12 maanden zullen dalen, terwijl 18% verwacht dat ze gelijk zullen blijven. 21% zegt niet te weten wat er in de komende 12 maanden zal gebeuren.

Het algemene herstel van de gevolgen van de COVID-19-pandemie werd door 58% van de bedrijven die groei verwachten als de belangrijkste drijfveer voor omzetgroei genoemd, terwijl 35% zegt dat de groei zal worden gestimuleerd door het lanceren van nieuwe producten en 34% door het betreden van nieuwe markten. Van de bedrijven die een omzetdaling voorspelden, zegt 33% dat ze nog steeds te lijden hebben onder de gevolgen van de pandemie, terwijl 32% zei klanten te hebben verloren, waarvan sommige hun activiteiten hebben stopgezet.

Uit de verzekeringsindex van Premium Credit, die nagaat hoe verzekeringen worden gekocht en hoe ze worden gefinancierd, blijkt dat het spaargeld van het mkb wordt uitgeput. 27% van  de bedrijven zei dat hun spaargeld in de afgelopen 12 maanden was gedaald, terwijl twintig procent aangaf meer te hebben gespaard. Voor dit jaar had ongeveer 5% geen spaargeld, tegenover 7% vorig jaar.

“Stijgend vertrouwen onder kleine en middelgrote ondernemingen is goed nieuws, maar bedrijven staan duidelijk nog voor veel uitdagingen in het komende jaar en velen hebben hun spaargeld uitgeput terwijl ze beginnen te investeren”, zegt Owen Thomas, chief sales officer van Premium Credit. “Premiefinanciering is een zeer kosteneffectieve manier voor bedrijven om verzekeringen af te sluiten, en hun financiën en cashflow beter te beheren door betalingen te spreiden. Uit ons onderzoek blijkt dat bijna zes op de tien mkb-bedrijven een vorm van krediet gebruiken om ervoor te zorgen dat ze zich nog steeds bedrijfskritische verzekeringen kunnen veroorloven.”