Grote steden vrezen verloedering nu leegstand in winkelstraten snel oploopt

De winkelleegstand in de grootste binnensteden van Nederland loopt onverwacht snel op door de coronacrisis. Verloedering van de bekendere winkelstraten ligt op de loer, terwijl deze juist het visitekaartje van Nederland moeten zijn, waarschuwen stadsbestuurders, meldt het FD.

Grote steden als Amsterdam en Utrecht leken lange tijd weinig last te hebben van de toename van online winkelen en de leegstand die daarop volgde in kleinere steden. Door de toestroom van dagjesmensen en buitenlandse toeristen was de leegstand in het centrum van deze steden de afgelopen jaren zelfs historisch laag. De coronapandemie heeft dat volledig veranderd.

“We zien gigantische omzetverliezen, leegstand die in sommige winkelstraten oploopt tot 40% en een grote afname van de toeristenstroo”, schreef de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure namens de zes grootste steden vorige week in een brief aan Tweede Kamerleden, die in handen is van het FD. “Dat leidt nu al tot clustering van leegstand met verloedering en ondermijning op de loer op de korte en middellange termijn.”

Kalverstraat

Vooral in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven neemt de leegstand toe, zo blijkt uit cijfers die het FD opvroeg bij onderzoeksbureau Locatus. In het centrum van Eindhoven staan in juni bijvoorbeeld 9,3% van het aantal winkelmeters leeg, waar dat twee jaar eerder 6,1% was. In Amsterdam steeg de leegstand in diezelfde periode van 1,4% naar 4,8%. Hoewel Amsterdam daarmee nog flink onder het landelijk gemiddelde van 7,5% zit, stijgt de leegstand wel snel. In de Kalverstraat staat inmiddels 6% leeg, meldt de gemeente. 8,6% is de winkelleegstand in de Utrechtse binnenstad nu volgens Locatus. Dat is twee keer zo hoog als twee jaar geleden

Door het wegblijven van toeristen, voorspelden onderzoekers al een stijging van de leegstand in de grotere winkelstraten en dit blijkt nu ook uit de cijfers. Hoewel een marktcorrectie op de huren best gezond kan zijn, vrezen wethouders van de grootste zes steden ‘het tempo en de massaliteit’ waarmee panden leeg komen te staan.

Max Vorst, directeur van retailbelegger Prowinko, bevestigt dat er momenteel meer leegstand is in de binnensteden.”‘Winkelondernemers zitten nu in de overlevingsmodus en er denken er maar weinig aan expansie. Maar dat komt wel weer. Binnen een half jaar komen de toeristen weer terug, en binnen een jaar zijn die panden weer verhuurd.”,

De beursgenoteerde belegger Vastned, die veel winkelpanden heeft in de historische binnensteden van Amsterdam en Utrecht, zag de leegstand in de eigen Nederlandse portefeuille ‘licht’ oplopen van 3,4% eind 2019 naar 6,2% afgelopen maart. Volgens de woordvoerder kost het tijdens een lockdown nu eenmaal meer moeite om huurders te vinden als een pand leeg komt te staan.

Dalende huren

Om huurders over de streep te trekken, verlagen sommige pandeigenaren bij nieuwe contracten de huren flink. Waar in Amsterdamse binnenstad vóór corona de vierkante meterprijs op de beste locaties in de hoofdwinkelstraten zo’n €2700 was, is die in nieuwe contracten nu €2250 volgens Colliers, een grote makelaar in winkelvastgoed. In Utrecht daalde de huurprijs op de beste locaties in de hoofdwinkelstraten van de oude binnenstad zelfs zo’n 40% in een jaar.