Grootste prijsstijging koopwoningen in 20 jaar; daling aantal transacties

In het tweede kwartaal van 2021 waren bestaande koopwoningen in Nederland gemiddeld 13,0% duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging in een kwartaal in 20 jaar. Het aantal transacties was daarentegen 3,9% lager en kwam uit op 52.787. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 was dit 20,8% minder. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Het aantal transacties was in het tweede kwartaal van 2021 in bijna alle Nederlandse provincies lager dan in het tweede kwartaal van 2020. Alleen in Limburg lag het aantal transacties hoger, namelijk 5,4%. Naast Limburg lag het aantal transacties alleen in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland en Friesland boven het landelijke gemiddelde. In Overijssel was de daling met 8,5% het grootst.

Prijsstijging in alle provincies ruim boven de tien procent

In alle provincies lag de prijsstijging van koopwoningen ruim boven de 10%. Voor het zesde kwartaal op rij was de jaar-op-jaarstijging groter dan een kwartaal eerder. De prijsstijging was, met 16,8%, het grootst in Flevoland. In Limburg was de prijsstijging, met 11,7%, het kleinst.

In Rotterdam was het aantal woningen dat in het tweede kwartaal van 2021 van eigenaar wisselden 8,9% lager dan een jaar eerder. In de andere drie gemeenten zijn wel meer woningtransacties geregistreerd. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 nam het aantal transacties in de G4 sterk af. Na een recordaantal verkopen in het eerste kwartaal daalde in het tweede kwartaal het aantal transacties in Amsterdam en Utrecht sterk, richting het oude niveau. Ook in Rotterdam en Den Haag bewoog het aantal woningtransacties richting het oude niveau.

Van de vier grootste gemeenten (G4) van Nederland was de prijsstijging in Utrecht het grootst. Hier waren bestaande koopwoningen 14,0% duurder dan een jaar eerder. In Den Haag en Rotterdam lagen de prijzen van koopwoningen respectievelijk 13,2% en 12,9% hoger. De prijsstijging in Amsterdam was het kleinst (7,5%).

Alle woningtypen waren in het tweede kwartaal van 2021 duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging van twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen was met 13,5% het grootst. Van deze type woningen zijn er daarentegen respectievelijk 10,3 en 9,3% minder verkocht dan een jaar eerder. Alleen het aantal transacties van appartementen lag in het tweede kwartaal hoger dan een jaar eerder (5,7%).

Prijsstijging koopwoningen in juni opnieuw groter

Bestaande koopwoningen waren in juni 14,6% duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na december 2000. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan.In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De index lag in juni 2021 op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in juni 70% hoger.

Het Kadaster maakte bekend dat het in juni 17.707 woningtransacties registreerde. Dat is ongeveer evenveel als een jaar eerder. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 119.414 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 12% meer dan in dezelfde periode van 2020