Goede groeicijfers IT en zakelijke dienstverlening

 

De omzet van de zakelijke dienstverleners is in het eerste kwartaal van 2017 met 6,9% gestegen ten opzichte van een jaar eerder, vergelijkbaar met de groei in 2016. Na drie kwartalen van relatieve lage omzetgroei, gemiddeld 1,3%, liet de IT-dienstverlening een groei van 4,7% noteren. De omzet in zowel de IT als in de zakelijke dienstverlening is nu ruim drie jaar aaneen toegenomen. Waar de zakelijke dienstverlening met 6,9% toenam in het eerste kwartaal, steeg de omzet van de IT-dienstverlening met 4,7%. De zakelijke dienstverlening groeide voor het vijfde kwartaal op rij harder dan de IT-dienstverlening. Binnen de zakelijke dienstverlening is de uitzendbranche in het eerste kwartaal, in tegenstelling tot voorgaande kwartalen, niet de snelste groeier. Zowel de architecten en ingenieurs als de schoonmaak en hoveniers behaalden een hogere omzetgroei. De uitzendbranche groeide in het eerste kwartaal met 6,0 %, architecten en ingenieurs met 6,8% en de schoonmaak en hoveniers met 6,5%. Dat zijn enkele uitkomsten die naar voren komen in de Kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening van het CBS over het eerste kwartaal van 2017.

In die periode ontstonden 40.000 vacatures en aan het eind van het eerste kwartaal stonden er 30.000 open in de zakelijke dienstverlening, de hoogste aantallen sinds het vierde kwartaal van 2008. Verder gingen er 195 zakelijke dienstverleners failliet gegaan, 62 minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Voor het derde kwartaal op rij is het aantal faillissementen net onder de 200 gebleven. In de zakelijke dienstverlening zijn 10.675 nieuwe bedrijven opgericht in het eerste kwartaal van 2017, twee procent minder starters dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarnaast sloten 7. 065 zakelijke dienstverleners definitief hun deuren, een afname met bijna 9%. Ongeveer 96% van alle startende bedrijven in de zakelijke dienstverlening telt slechts één werkzame persoon. Bij de opheffingen ligt dit percentage lager, ongeveer 93%. In totaal waren aan het eind van het eerste kwartaal dit jaar 382.410 bedrijven actief in de zakelijke dienstverlening, ongeveer 3,9% meer dan een jaar eerder. De zakelijke dienstverlening is in de periode tussen 2001 en 2015 de sector die het meeste bijdroeg aan de groei in de werkgelegenheid.

Ontwikkelingen per branche in eerste kwartaal 2017:

IT-dienstverlening: De omzet nam toe met 4,7% ten opzichte van een jaar eerder. De groei in het afgelopen kwartaal was minder sterk dan de groei in het eerste kwartaal van vorig jaar, maar wel nadrukkelijk hoger dan in de laatste drie kwartalen van 2016. De omzet van de IT-dienstverlening groeit nu 14 kwartalen op rij met gemiddeld 5,6 procent, met name door de hoge groei in 2014 en 2015. Failliet gingen 22 bedrijven, een vergelijkbaar aantal met alle kwartalen vorig jaar. Net als in de afgelopen kwartalen, zijn de verwachtingen van IT-dienstverleners positief. Per saldo verwacht 40% een groei van de omzet in het tweede kwartaal, fors hoger dan in het voorgaande kwartaal en dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Verder voorziet per saldo 26% van de ondernemers een groei van de personeelssterkte en verwacht 21% een verbetering van het economisch klimaat. Ook zijn de ondernemers positiever gestemd over het economisch klimaat; per saldo verwacht 8% een toename van de verkoopprijzen.

Rechtskundige en administratieve dienstverleners: De omzet van de rechtskundig dienstverleners steeg met 4,4% ten opzichte van dezelfde maanden in 2016, de sterkste groei sinds het vierde kwartaal van 2014. De administratieve dienstverleners (zoals accountants en belastingadviseurs) boekten een omzetgroei van 3,4%, een lagere groei in vergelijking met de omzettoename in zowel het eerste kwartaal (5,8%) als het vierde kwartaal van 2016 (3,7%). Het aantal faillissementen in zowel de rechtskundige als in de administratieve dienstverlening bleef op hetzelfde lage niveau. Ondernemers in de juridische en administratieve diensten zijn negatief in hun verwachtingen voor hun omzet in het tweede kwartaal. Per saldo voorziet 6% een omzetdaling en 5% van de ondernemers een daling van de verkoopprijzen. Over het economisch klimaat en de personeelssterkte zijn ondernemers wel positief. Per saldo verwacht 13% een verbetering van het economisch klimaat en 5% meer personeel. Juridische en administratieve dienstverleners behoren hiermee tot de minst positief gestemde branches binnen de zakelijke dienstverleners.

Architecten- en ingenieursbureaus: De omzet van architectenbureaus steeg met ruim 8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, al is die lager dan in de voorgaande twee kwartalen.  De omzet stijgt inmiddels al tien kwartalen op rij. Ingenieurs behaalden bijna 7 % meer omzet ten opzichte van het eerste kwartaal een jaar eerder. Na forse omzetdalingen sinds de economische crisis stijgt de omzet al vier jaar op rij. Failliet gingen 34 architecten- en ingenieursbureaus failliet, licht hoger dan het gemiddelde van afgelopen twee jaar. Net als voor het afgelopen kwartaal hebben architecten en ingenieurs positieve verwachtingen voor het tweede kwartaal van 2017. Per saldo verwacht 16% een toename van de personeelssterkte, is hetzelfde percentage ondernemers positief gestemd over het economisch klimaat en voorziet 26% een toename van de omzet.

Reclame- en marktonderzoekbureaus: De omzet steeg met 0,2% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, de kleinste omzetstijging in de afgelopen zeven kwartalen. Markt- en opinieonderzoekbureaus boekten een omzetgroei met 5,4%, een stijging voor het tiende kwartaal achtereen. Het aantal faillissementen nam toe tot 11, vergelijkbaar met elk kwartaal vorig jaar. In de marktonderzoeksbranche gingen vier bedrijven over de kop; ook dat aantal was vorig jaar het gemiddelde aantal per kwartaal. Per saldo voorziet 21% van de ondernemers een toename van de personeelssterkte in het tweede kwartaal, verwacht 13% een verbetering van het economisch klimaat en 18% een positieve omzetontwikkeling.

Schoonmaakbedrijven en hoveniers: De omzet bij hoveniers steeg met 10,3% in vergelijking met een jaar eerder, de derde achtereenvolgende groei rond de 10%. Daarvoor was de groei minder dan de helft en zelfs een kwartaal negatief. De omzet van de schoonmaakbranche nam met 5%toe, hoger dan in de afgelopen vier kwartalen.  Het aantal faillissementen onder de hoveniers is in het eerste kwartaal uitgekomen op vijf, gelijk aan vorig jaar en het aantal schoonmaakbedrijven op 16, een toename vergeleken met d twee laatste kwartalen. De verwachtingen voor het tweede kwartaal zijn bij hoveniers en schoonmaakbedrijven positief. Per saldo verwacht 23 % een groei van de omzet in het tweede kwartaal, een verbetering van het economisch klimaat 18% een toename van de personeelssterkte.

Uitzendbranche en arbeidsbemiddeling: De omzet van de arbeidsbemiddelaars, uitzendbureaus en personeelsbeheerders steeg met 6% iets sterker dan een kwartaal eerder (4,65). De omzet groeit nu ruim drie en een half jaar op rij, gemiddeld met 7%. Het totaalaantal seizoengecorrigeerde uitzenduren steeg met 1,4% en die in langlopende contracten zoals detachering en payrolling met 3,5%. Het is vier kwartalen op rij dat deze uren toenemen. Daarentegen daalde het aantal uren in kortlopende contracten in het eerste kwartaal met 0,8%. In de voorgaande drie kwartalen nam de stijging van deze uren al af. Ondernemers in de uitzendbranche zijn, met een saldo van +64, zeer positief gestemd over de omzetgroei in het tweede kwartaal, de hoogste binnen de zakelijke dienstverlening. Ook de verwachtingen voor de personeelssterkte (saldo +26) en het economisch klimaat (saldo +25) zijn positiever dan in het eerste kwartaal.