Gevolgen Brexit voor Britse economie ongunstiger dan verwacht

 

Alle sectoren van de economie van het Verenigd Koninkrijk zullen  te lijden hebben van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat valt te lezen in een  vertrouwelijk rapport van de regering van het Verenigd Koninkrijk over de gevolgen van Brexit, dat de Amerikaanse nieuwssite openbaar heeft gemaakt.

Volgens het rapport ligt de groei van de economie van het Verenigd Koninkrijk de komende vijftien jaar 5% lager dan wanneer het land binnen de EU zou zijn gebleven. Dat is onder de voorwaarde dat er voor het Verenigd Koninkrijk een gunstig handelsverdrag met de EU wordt afgesloten. Doet het Verenigd Koninkrijk dit niet, dan loopt het verschil op tot 8%.In het meest gunstige scenario valt de economische groei 2% lager uit.

De economische tegenvaller zou gelden voor alle economische sectoren in alle regio’s van het land. Zwaarst getroffen regio’s zijn het noordoosten, de westelijke Midlands en Noord-Ierland. Eind vorige week maakte de gouverneur van de Bank of England al bekend dat de keuze van de bevolking van het Verenigd Koninkrijk voor een Brexit de economie tot nu toe al tientallen miljarden ponden heeft gekost.

De Britten verlaten eind maart 2019 de Europese Unie. De komende maanden hopen ze overeenstemming te bereiken met Brussel over een overgangsfase van circa twee jaar die moet dienen ter overbrugging naar een nieuwe handelsrelatie.De Britten hopen daarbij op een alomvattend vrijhandelsverdrag, waar naast goederen ook diensten deel van uitmaken. De EU en de Britten zijn al maanden aan het onderhandelen over de voorwaarden van de brexit. Maart 2019 moet er een akkoord liggen dat door alle EU-parlementen is geratificeerd. Dat betekent dat er uiterlijk oktober 2018 een deal moet zijn

Overigens kost de brexit niet alleen de Britten geld. Als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder een akkoord, kost dat het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks zo’n 400 tot ruim 600 miljoen euro, berekende KPMG eerder deze maand. Dat zijn de extra kosten die gemaakt worden bij de in- en uitvoer van goederen.

.

Foto: EPA

Jacco van de Meent maakt overstap van Van Traa naar Cox Ten Bruggencate Advocaten