Exporteurs blijven negatieve gevolgen coronapandemie voelen

De verwachtingen van exporteurs blijven onverkort somber. 46% van de exporterende bedrijven die hebben meegedaan aan de maandelijkse Corona Export Monitor van ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex en kredietverzekeraar Atradius, verwacht gemiddeld 19% omzetdaling in 2021. Slechts 13% van de bedrijven denkt juist te profiteren van de coronacrisis. Deze bedrijven verwachten een omzetstijging van 125 ten opzichte van 2020. Steeds meer bedrijven (14%) denken dat de negatieve gevolgen zelfs tot in 2022 voelbaar blijven.

“De situatie blijft zorgelijk voor bijvoorbeeld bedrijven in de metaal- en chemiesector en desastreus voor de reiswereld en beurzen- en evenementensector. Bedrijven in voeding, land- en tuinbouw doen het juist relatief wat beter”, aldus Bart Jan Koopman, directeur bij evofenedex. “Het blijft zaak exporterende bedrijven ruim te faciliteren bij de doorstart van hun business. Dit is voor ons een belangrijke inzet voor het regeerakkoord dat na de Tweede Kamerverkiezingen wordt opgesteld. De rekening van de vele steunpakketten zal uiteindelijk weer verdiend moeten worden, en juist het exporterend bedrijfsleven kan daar een enorme bijdrage aan leveren.”

Enorm hoge tarieven

Koopman ziet verder gelukkig ook nog wat lichtpuntjes naar aanleiding van deze twaalfde Corona Export Monitor. “In februari zien ruim twee keer zoveel bedrijven verbeteringen in hun logistieke stromen: van 21% in januari naar 42% in februari. Aan de andere kant horen we bij het wegvervoer geluiden dat de verplichte coronatesten voor chauffeurs tot veel oponthoud leiden aan de grens tussen Oostenrijk en Duitsland en van en naar het Verenigd Koninkrijk. Wat niet wegneemt dat verstoringen in zeevracht het meest worden genoemd door de respondenten. Dit is vooral terug te voeren op de enorm hoge tarieven voor zeevracht en het vaak ontbreken van voldoende containers op de juiste plekken.”

West-Europa

evofenedex ziet ook dat meer bedrijven hun supply chain al dan niet tijdelijk verleggen en vaak dichter bij huis halen; voor zover dat mogelijk is. Landen in West-Europa en met name ons eigen land worden vaker genoemd als landen waarnaar de supply chain wordt verlegd. Meer controle en meer zekerheid zijn hierachter de drijvende factoren.

Corona Export Monitor Februari 2021 download (pdf)