Europese consument geeft €70 miljard minder uit

De Europese consument had het herstel na Covid-19 dit jaar kunnen aanjagen, maar het tegenovergestelde gebeurt. Na de Russische invasie van Oekraïne is de Europese consument misschien nog wel pessimistischer dan tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis. Door de terugval van het consumentenvertrouwen schatten onze onderzoekers dat de bestedingen in Europa dit jaar 70 miljard euro lager uitvallen dan eerder gedacht. Dat is bijna 500 euro per huishouden”.Dat schrijft Allianz Trade in haar recent verschenen nieuwsbrief.

Uit ons onderzoek in Duitsland, Frankrijk en Italië blijkt dat de meerderheid van de consumenten van plan is de komende maanden minder geld uit te geven en ook minder te sparen. De daling van de consumentenbesteding zal volgens ons in het tweede en vierde kwartaal doorzetten. In het derde kwartaal, tijdens de vakantieperiode, verwachten we een opleving. Dan gaat het vooral om consumptie van diensten zoals horeca en reizen.

36,5% minder sparen

In totaal zei 36,5% van de Europese consumenten die we ondervroegen dat ze van plan zijn om de komende maanden minder te sparen, met het hoogste aandeel in Frankrijk (49,3%). Volgens onze berekeningen is er in de eurozone nog steeds meer dan 380 miljard euro aan spaaroverschot (opgebouwd tijdens de coronacrisis). Wel is dit bedrag ongelijk verdeeld: rijkere huishoudens hebben een veel groter aandeel in het totaal. We stellen vast dat de huishoudens met de laagste inkomens een extra spaartegoed hebben van slechts 93euro per huishouden, vergeleken met meer dan 8.700 euro per huishouden voor de rijksten.


Inflatie-orkaan

De voedselrekening in de eurozone zal naar verwachting in 2022 met gemiddeld 550 euro per huishouden stijgen en de energierekening met meer dan 750 euro, waarbij de prijzen in de loop van het jaar met +50% stijgen. Voor bijna tweederde van de huishoudens zal het spaaroverschot dit jaar niet voldoende zijn om hen te beschermen tegen de inflatie-orkaan.

Wilt je meer weten over het Europese consumentenvertrouwen?

ONTDEK HET VOLLEDIGE RAPPORT