Duizenden (land)bouwvoertuigen mogen vanaf 1 januari de weg niet meer op

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een kentekenregistratieplicht voor zowel landbouwvoertuigen als voor motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS).  Eigenaren hebben tot en met 31 december a.s. de tijd om het voertuig te registreren. Vanaf 2022 moeten alle MMBS- en landbouwvoertuigen op naam gezet zijn. Zonder kentekenbewijs mogen deze voertuigen vanaf 1 januari 2022 niet meer de weg op. De eigenaar is verplicht om de kentekenplaat op het voertuig te monteren. Wanneer er, zonder kenteken(bewijs), toch met het voertuig op de openbare weg gereden wordt, riskeert de eigenaar een boete. 

Registratie blijft flink achter – RDW luidt de noodklok 

Eerder dit jaar meldde Diks Verzekeringen dat, 1 maand na het invoeren van de kentekenregistratieplicht, slechts 2% van de MMBS geregistreerd was. Uit cijfers van de RDW blijkt dat eind september inmiddels bijna de helft van de verwachte 550.000 voertuigen geregistreerd was. De RDW ziet de aanvragen in de laatste weken wel toenemen, maar is bang dat niet alle voertuigen voor 1 januari 2022 geregistreerd zullen zijn. De achterstand is het grootst bij de MMBS-en. Hiervan was eind september slechts 40% geregistreerd. Hierbij gaat het om voertuigen zoals graafmachines, veegwagens en heftrucks. Eigenaren van deze groep voertuigen lijken zich er niet van bewust te zijn dat het voertuig geregistreerd moet worden.  

Mensen die in het bezit zijn van een landbouwvoertuig of een MMBS kunnen het voertuig registreren via de website van de RDW, hiervoor is een speciale pagina gemaakt. De kosten van de registratie zijn € 18,-. Voor degenen die twijfelen of hun voertuig geregistreerd moet worden, staat er op deze pagina een keuzehulp die aangeeft of de registratieplicht ook voor het voertuig geldt. 

Tot en met 31 december 2021 is er geen RDW-keuring of –schouw nodig. Wanneer de registratie na 31 december 2021 uitgevoerd wordt, dan is er wel een RDW-keuring of –schouw nodig. De kosten hiervan zijn minimaal € 140,-. Dat wil zeggen dat de kosten hoger zijn en het meer tijd kost om het voertuig te registreren. Het is volgens Diks dus van belang dat dit zo snel mogelijk gedaan wordt.

Bron Diks