Derde kwartaal 2018: Omzet groothandel groeit met bijna 5%; die van de detailhandel met 3%

 

In het derde kwartaal van 2018 was de omzet in de groothandel 4,9% hoger dan een jaar eerder. Vooral de oliehandel en de handel in bouwmaterialen zetten meer om. De omzet in de metaal- en ertshandel en die in restmaterialen was lager dan een jaar eerder. Het aantal ondernemers in de groothandel dat aangeeft last te hebben van personeelstekort liep op naar bijna 18%. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

In het derde kwartaal van 2018 werd 5,3% meer geïnvesteerd in woningen dan een jaar eerder. De groothandel in bouwmaterialen zette 6,4% meer om dan in het derde kwartaal van 2017. Ook de groothandel in verwarmingsapparatuur zette meer om (+6,7%). Mede door prijsdruk op de metaalmarkt kwam de omzet in de groothandel voor metaal en metaalerts lager uit (-7,4%. Ook in de schroothandel was dit het beeld, met bijna 5%minder omzet.

Meer vraag naar elektronische apparatuur

Bij de groothandel in olie en steenkool was het verschil in omzet met een jaar eerder het grootst, met een stijging van ruim 25%. Dit verschil hangt deels samen met de ontwikkeling van de olieprijs en de wisselkoers van de dollar. De omzet van de toeleveranciers van elektronische apparatuur was voor de tweede keer op rij fors hoger, in het derde kwartaal 13%. Vanuit het buitenland was vooral meer vraag naar elektronica voor netwerkapplicaties, dataopslag en voor de automotive industrie. De vraag naar mobiele telefoons groeide in binnen- en buitenland ongeveer even hard, terwijl apparatuur voor het opwekken van duurzame energie voornamelijk in trek was op de binnenlandse markt.

Hoewel de handelshuizen onverminderd op zoek zijn naar nieuw personeel, verwachten minder ondernemers personeel aan te nemen. Per saldo verwacht 12% dat de personeelssterkte in de komende drie maanden toeneemt. Het aantal ondernemers dat aangeeft last te hebben van personeelstekort liep op naar bijna 18%. Over de verwachte omzet in het vierde kwartaal van 2018 is de branche optimistisch. Per saldo verwacht bijna 30% van de groothandelaren meer om te zetten. Ook over de investeringen zijn de ondernemers positief, zowel voor het vierde kwartaal van 2018 als voor het komende jaar. In 2019 verwacht per saldo 8% van de groothandelaren meer te zullen investeren dan in 2018.

Detailhandel

De omzet van de detailhandel was in het derde kwartaal van dit jaar 3%hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalomzet stijgt al sinds het eerste kwartaal van 2014 onafgebroken. De omzet van pure webshops steeg weer harder dan van fysieke winkels. Opvallend is de eerste omzetdaling van de meubelbranche in vier jaar tijd. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

De supermarkten evenaarden in het derde kwartaal de recordgroei van het tweede kwartaal (4,7%), terwijl de voedingsspeciaalzaken zoals slagerijen, groentezaken, kaaswinkels en slijterijen in vergelijking met een jaar eerder 1% omzet inleverden. De foodsector haalde in het derde kwartaal 4% meer omzet vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Na louter omzetstijgingen vanaf het derde kwartaal van 2014 is de omzet van meubelwinkels in het derde kwartaal van 2018 voor het eerst, en met 0,9% gedaald. De omzetdaling ging gepaard met een daling van de verkopen met 3,1%. In de nonfoodsector daalden de omzetten van onder meer speelgoedwinkels (14,1%, schoenenwinkels (3,6%) en winkels in consumentenelektronica (1,6%). Speelgoedwinkels hebben hun omzet in vergelijking met het topjaar 2008 inmiddels zien halveren. Non-food branches met een positieve omzetontwikkeling in het derde kwartaal waren drogisterijen (2,5%), kledingwinkels (1%) en doe-het-zelfzaken (1,2%). In totaal zette de non-food sector in het derde kwartaal 0,9% meer om dan in dezelfde periode van 2017. Via pure webshops werd in het derde kwartaal 10,5% meer verkocht dan een jaar eerder. Dit is de laagste groei sinds het vierde kwartaal van 2014.

Ondernemersvertrouwen en personeelstekort 

Het vertrouwen van de ondernemers in de detailhandel is begin vierde kwartaal van dit jaar verder hersteld van de dip van het tweede kwartaal. Het vertrouwen daalde toen van het hoge niveau van het eerste kwartaal van 14,8 naar 2,4. Het herstel in het derde kwartaal (8,6) heeft zich begin vierde kwartaal voortgezet (12,6).

Een op de zes bedrijven in de detailhandel kampte naar eigen zeggen aan het begin van het vierde kwartaal met een tekort aan personeel. Aan het begin van het derde kwartaal was dit nog bij een op de negen bedrijven het geval. Supermarkten en warenhuizen ervaarden het grootste tekort, 20% van de bedrijven had begin vierde kwartaal een tekort aan personeel. De sterkste groei van het personeelstekort deed zich voor bij de winkels in consumentenelektronica. In het derde kwartaal had 6,4% van de bedrijven naar eigen zeggen een tekort aan personeel, aan het begin van het vierde kwartaal gold dit voor 19% van de bedrijven.