Cijfers VWE: import occasions neemt af, de export groeit daarentegen

In de eerste helft van dit jaar werden er 609.000 occasions verkocht aan particulieren, hetgeen een toename is met 2,1%. Daarentegen is in dezelfde periode de import van occasions met 12,1% afgenomen naar 106.000. De export nam met bijna 20% toe tot 151.000, zo blijkt uit cijfers van  VWE. 

Volgens de leverancier van data voor de automotive sector zijn de voorraden occasions bij autobedrijven momenteel al groot.”Hierdoor is de noodzaak minder voor aanvulling van auto’s door middel van het importeren ervan. De exportgroei komt door de hoge voorraden en omdat er van enkele modellen grote aantallen vergelijkbare personenauto’s tegelijk vanuit lease zijn terugkomen.”                                                                                                                                     Polen blijft de belangrijkste exportbestemming voor zowel personen- als bedrijfsauto’s. De export naar Libië nam net als vorig jaar sterk toe, waardoor dit land steeg naar de tweede plaats bij personenauto’s. Op overheidsniveau zijn in dat land de importbeperkingen (tijdelijk) opgeheven waardoor er massaal auto’s geïmporteerd worden. Volgens betrokkenen wordt een groot deel vervolgens naar Syrië geëxporteerd.

Lichte daling

De verkoop van occasions nam met 2,1% toe. Er werden door autobedrijven 609.000 occasions verkocht aan consumenten. De verkopen tussen consumenten onderling (C2C) daalden met 3,8% naar een totaal van 342.808. Het totaal aantal door consumenten gekochte occasions daalde derhalve met 0,1 procent. Volgens VWE kan dit komen door de hogere brandstofprijzen en onzekerheid bij consumenten over diesels.

Meest verkochte modellen (b2c).

Bron: VWE.